Escalatie strijd Delta Lloyd, tweede boze aandeelhouder

Plan van verzekeraar Delta Lloyd financiële buffers te versterken stuit op bezwaar van meer aandeelhouders.

Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd. Foto Sander Koning / ANP
Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd. Foto Sander Koning / ANP

De juridische strijd rond verzekeraar Delta Lloyd escaleert. Ook een tweede boze aandeelhouder wil via de rechter een omstreden plan van het bedrijf blokkeren om de financiële buffers te versterken. Dat heeft Delta Lloyd donderdagavond bekendgemaakt.

Het gaat om het Taiwanese financiële conglomeraat Fubon, dat wereldwijd 180 miljard dollar (163 miljard euro) heeft belegd. Fubon is een van de drie grootste aandeelhouders van Delta Lloyd. Het voegt zich bij een procedure die vorige week werd aangespannen door de grootste aandeelhouder van Delta Lloyd, het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management. Fubon staat niet bekend als activistisch.

Een woordvoerder van Delta Lloyd zegt dat de verzekeraar verder geen commentaar geeft.

Delta Lloyd, met 5.000 werknemers en ruim 4 miljoen klanten, is een van de grootste verzekeraars van Nederland. De leiding van het bedrijf wil de financiële buffers versterken door voor 650 miljoen euro aan nieuwe aandelen te verkopen. Die buffers zijn volgens de top ongezond laag. Volgende week woensdag wil het bestuur van Delta Lloyd beleggers om toestemming vragen voor die stap op een speciale aandeelhoudersvergadering.

Maar ook Fubon wil dat nu via de rechter tegenhouden. Samen met Highfields eist het bij de Ondernemingskamer dat de stemming over het plan verboden wordt. Komende maandag, twee dagen voor de aandeelhoudersvergadering, is de hoorzitting.

Voor aandeelhouders is de verkoop van nieuwe aandelen pijnlijk, onder andere omdat het jaarlijkse dividend dan over meer aandelen verdeeld moet worden. Highfields stelde vorige week dat een aandelenuitgifte in zijn geheel niet nodig is omdat Delta Lloyd wél solide genoeg is, en het management langs andere wegen geld kan ophalen. Of Fubon dat ook vindt, of denkt dat Delta Lloyd misschien met een kleinere aandelenaangifte toe kan, is onduidelijk. Delta Lloyd maakte verder geen details bekend. Fubon was niet bereikbaar voor commentaar.

Delta Lloyd reageerde eerder fel op de kritiek van Highfields. Het Amerikaanse investeringsfonds baseerde zich op „misvattingen” en „valse aannames”.

Delta Lloyd is ook verwikkeld in een ander juridisch conflict met Fubon. Fubon heeft Delta Lloyd eind vorig jaar aansprakelijk gesteld voor verliezen op zijn beleggingen. Het kocht in maart vorig jaar 12 miljoen aandelen, waarvan de waarde sindsdien met 70 procent is gekelderd. Fubon betwijfelt onder meer of Delta Lloyd destijds aan zijn informatieverplichtingen richting beleggers heeft voldaan. Fubon bezit naar verluidt 7 à 8 procent van de aandelen van Delta Lloyd, Highfields bijna 10 procent. Het Amerikaanse investeringsfonds overweegt ook een procedure wegens wanbeleid tegen Delta Lloyd.