Een stokoude broccoli als relikwie

The 100 year old Broccoli. Foto: David in den Bosch

“Een prachtig stilleven” noemt vakjurylid Sacha de Boer The 100 year old Broccoli van David in den Bosch. “Een simpele stronk broccoli als kunstwerk”, is het volgens gastjurylid Denise Kortlever. De foto wint de vakjuryprijs van de NRC Fotowedstrijd in het februarithema Eten.

“Het idee ontstond bij toeval”, vertelt de mode- en reclamefotograaf (26) uit Amsterdam. “Ik was een stukje broccoli vergeten tijdens het koken en dat was op het aanrecht door de zon mooi donker geworden.

Dat effect heb ik daarna in het groot nagebootst. Op de markt heb ik 100 broccoli gekocht en die in een droge ruimte een paar weken lang onder UV-licht gelegd. Ze kregen langzaamaan een bruin sepiakleurtje en werden houterig als twijgjes, een soort oerbroccoliboompjes.

De making-of:

Time stand still, during Stills photography . Shooting new project! #magic #stillphotography #studio #nikond800 #vegetable

A photo posted by David in den Bosch (@davidindenbosch) on

In de studio heb ik ze vervolgens alle 100 met flitslicht gefotografeerd. Dit was de allereerste. Door het op een zwart stokje te steken, ging het zweven. Achter hangt een zwart doek.

Later heb ik de foto volledig zwartwit gemaakt. Daardoor krijgt het iets gestorven, alsof het een relikwie is uit de schatkist van een archeoloog.

Een nieuwe kijk

In den Bosch fotografeert vaker voedsel. “We denken niet meer na over wat eten is, waar het voor staat of waar het vandaan komt. Wist je bijvoorbeeld dat broccoli als plant wel een meter hoog kan worden? Met fotografie kun je heel mooi een nieuwe kijk op het bekende geven.”

Bij de broccoli stond hij versteld van het resultaat. “De transformatie was bizar. De groente werd een boom, koraal en fossiel ineen. Ik heb het later ook met passievrucht, ui, wortel en aardappel geprobeerd. Maar dat viel tegen. Zelfs als een aardappel verschrompeld en doorgeschoten is, blijft het toch echt een aardappel.”

David in den Bosch presenteert de 100 broccoli-foto’s onder de naam ‘Broccolo’ op het Festival Design Kwartier, 27 tot en met 29 mei, Den Haag.

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand maart is Vervoer.

    • Joke Beeckmans