‘Echte vluchtelingen opnemen is deel van de beschaving’

Het is “een deel van de beschaving van Nederland om echte vluchtelingen een thuis te geven”, zei koning Willem-Alexander vanmiddag in Parijs.

Koning Willem-Alexander eerder op vrijdag tijdens een bezoek aan café Le Carillon.
Koning Willem-Alexander eerder op vrijdag tijdens een bezoek aan café Le Carillon. Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het is “een deel van de beschaving van Nederland om echte vluchtelingen een thuis te geven”. Dat heeft koning Willem-Alexander vanmiddag gezegd in Parijs aan het eind van het staatsbezoek dat hij met koningin Máxima de afgelopen twee dagen heeft afgelegd aan Frankrijk.

Hij reageerde in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in het traditionele persgesprek op vragen over een werkbezoek in januari aan de asielopvang in Ter Apel. Daar liet hij zich filmen in een lege slaapzaal. Het leek alsof hij vluchtelingen gemeden had. In de Tweede Kamer was daar kritiek op.

Maar dat beeld is een misverstand, zei het staatshoofd. “Uiteraard spreek ik wel met vluchtelingen, niet alleen in Nederland, maar waar ook ter wereld.” Daarbij is de pers niet altijd gewenst, voegde koningin Máxima toe.

De koning was in Ter Apel om uitvoerders van het asielbeleid te spreken, zij “die dag in dag uit overuren maken om vluchtelingen op te vangen op de best mogelijke manier”, zei hij. “Zij zijn diegenen die ons uithangbordje zijn, waardoor wij als Nederland kunnen zeggen: er heeft nog nooit een vluchteling geen onderdak gehad.”

Le Carillon

In het gesprek blikte het koninklijk paar verder onder andere terug op het bezoek dat ze vrijdagochtend brachten aan het Parijse café Le Carillon, waar terroristen in november vijftien slachtoffers maakten. Dat had grote indruk gemaakt. Toen Máxima de verhalen van buurtbewoners en hulpverleners hoorde, bracht dat haar naar eigen zeggen bijna tot tranen. “Deze stad is heel hard geraakt, dat merk je echt”, zei Willem-Alexander.

Koning en koningin waren vanaf woensdagavond in Frankrijk voor het eerste staatsbezoek in vijfentwintig jaar. Na de zogenoemde ‘contraprestatie’, een door Nederland in het Petit Palais aangeboden concert, vliegen zij terug naar Nederland.