Dieren keren terug naar hun oude habitat in Afrika

Voor een fotoserie plaatste Nick Brandt dieren op plekken die ooit hun leefomgeving waren.

Een zebra tuurt willoos vanaf een onverharde weg naar een spoorlijn waarover een naderende trein toesnelt. Een olifant kijkt te midden van een berg afval mistroostig in de camera. Wat klopt hier niet?

© Nick Brandt, Courtesy Atlas Gallery

© Nick Brandt, Courtesy Atlas Gallery

Dat er iets niet in de haak is, dát probeert fotograaf Nick Brandt te benadrukken in zijn fotoserie Inherit the Dust, waarvan een deel werd gepubliceerd door The Wall Street Journal en The New Yorker. Hij plaatste levensgrote portretten van Afrikaanse wilde dieren op plaatsen die ooit hun habitat waren, maar tegenwoordig een thuis bieden aan vuilnisbelten, energiecentrales of autowegen.

© Nick Brandt, Courtesy Atlas Gallery

© Nick Brandt, Courtesy Atlas Gallery

De zwart-wit afgebeelde dieren staan voor een grauw landschap om het unheimische gevoel nog wat te benadrukken. Tegenover The Wall Street Journal zei Brandt:

“Ik wilde het gevoel oproepen dat deze panelen slechts geesten in het landschap waren.”

Razendsnelle veranderingen

Brandt begon in 2000 met het fotograferen van dieren in de Oost-Afrikaanse wildernis. Hij kon toen nog niet bevroeden hoe snel de regio zou transformeren - vaak ten koste van de dieren die Brandt zo liefhad. Hun slinkende en verdwijnende leefomgevingen waren de voornaamste inspiratiebron voor Inherit the Dust.

© Nick Brandt, Courtesy Atlas Gallery

© Nick Brandt, Courtesy Atlas Gallery

Het duurde vier maanden om de fotoserie te voltooien. Vaak moesten Brandt en zijn twintig crewleden wachten tot het wolkendek in de lucht de “juiste sfeer” zou creëren. Volgens Brandt raakte de lokale bevolking er gauw aan gewend dat een rare kwibus rond zeulde met enorme dierenfoto’s:

“Zij hebben veel, veel belangrijkere zaken aan hun hoofd dan een gekke witte gozer die een paneel van een olifant op een vuilnisbelt neerzet.”

De fotoserie Inherit the Dust is van 19 t/m 22 mei te zien op de PhotoLondon Art Fair. Van 13 mei tot en met 9 juli heeft Brandt een solotentoonstelling in het Berlijnse Camera Work.

Bekijk een deel van de fotoserie Inherit the Dust op de website van The Wall Street Journal.