De wreedheid van een hipstertoren

Recycle! Glimlach! Beweeg! We horen ze de hele dag: adviezen voor een beter leven. De performance Made in Here brengt 88 actuele levenswijsheden samen tot één groot heilstaatvisioen. In de geestige tekst van Jibbe Willems zijn het de leefregels van ‘De groene stad’, een duurzame, ecologische en milieuvriendelijke hipstertoren.

Vier bewoners met vette glimlach en nog vetter haar dreunen alle afspraken achter elkaar op. Regisseur Davy Pieters dwingt hen daarbij in een strenge choreografie met strijdbare vuisten, gestileerde bewegingen en strakke line dance, op lekkere synthesizersmelodietjes en beats van Jimi Zoet. Dat levert een bijzonder spannende vorm op, een soort Sovjet-propagandafilm met Tel Sell-allure.

Tegelijkertijd demonstreren de spelers mooi de wreedheid en banaliteit achter de idylle door veel adviezen met confronterende voorbeelden uit te spelen. Bewoners die een goed bedoeld advies negeren krijgen in de groene stad te maken met grof geweld. Ongelukjes worden letterlijk onder een mat geschoven.

De voorstelling roept zo vragen op hoe ver we kunnen gaan met het verbeteren van ons leven, en waar de keuzevrijheid nog ligt. Antwoorden geeft Made in Here niet.

Je verwacht dat de bewoners elk moment zullen breken of in opstand komen, maar het gedurfde aan deze voorstelling is dat dat juist niet gebeurt. Ze blijven tot aan het eind glimlachen in hun keurslijf. Dat zorgt voor weinig ontwikkeling, herhalingen en uiteindelijk verveling, maar juist deze irritatie zet wel stevig aan het denken.