Opinie

De Thuiskok: Choco-chilirisotto

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Risotto, oorspronkelijk afkomstig uit het Italiaanse noorden, kan tegenwoordig prima doorgaan voor de Rolls Royce onder de rijst. De meest luxueuze restaurants schamen zich er niet voor hun gasten een risotto voor te schotelen. Niet gek voor een rijstsoort die in het Italiaanse boerenleven vroeger symbool stond voor zuinigheid en uit niet meer dan rijst, kruiden en bouillon bestond.

Het mooie aan risotto is dat er ongelooflijk veel ingrediënten goed in te vermengen zijn. Of het nu een hartig recept is, met pancetta, paddestoelen of ansjovis, of juist zoet, met aardbeien, champagne of chocolade. Dat laatste gaat in dit gerecht, en geloof het of niet; dit is dus een toetje.

Smelt de boter in een anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Voeg de chilipeper toe en bak een paar minuten. Voeg de rijst toe en schep om zodat de rijst bedekt raakt met boter. Voeg de melk toe, breng aan de kook, draai het vuur omlaag en laat 20 minuten onder af en toe roeren zachtjes koken. Wacht tot de rijst heel zacht is.

Roer de chocoladedruppels, kristalsuiker en het kaneelpoeder erdoor. Blijf op laag vuur roeren tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur en roer de slagroom erdoor. Serveer de risotto met een scheutje slagroom en de geraspte chocolade erop.