De producer die The Beatles maakte

In 1962 ontfermde George Martin zich over The Beatles. Hij bepaalde zo mede de klank van de groep, en het succes.

George Martin, de ‘vijfde Beatle’ Foto reuters

De erenaam van vijfde Beatle is in de loop der tijd aan heel wat betrokkenen toegekend. Maar er is er maar één die hem echt heeft verdiend: George Martin, hun producer, die samen met de vier Beatles hun klank bepaalde.

Mede dankzij hem werden ze wereldberoemd als de popgroep die veelzijdiger klonk dan alle andere popgroepen in de jaren zestig. Martin was degene die geen enkel experiment uit de weg ging; van een strijkkwartet op Yesterday, het dubbele strijkkwartet in Eleonor Rigby en het klassiek fonkelende trompetje in Penny Lane tot en met de voor- en achteruit afgespeelde geluidsbandsporen in Lucy in the sky with diamonds.

George Martin is dinsdagavond overleden. Hij was 90 jaar.

Martin was een timmermanszoon uit Noord-Londen, die als scholier begeesterd raakte door een concert van het London Symphony Orchestra, hobo studeerde en in 1950 als producer in dienst trad bij de Engelse platenmaatschappij EMI. Hij maakte opnamen met populaire artiesten als Shirley Bassey, Johnny Dankworth en Peter Sellers.

In 1962 werden hem The Beatles aangeboden. Martin was aanvankelijk niet erg onder de indruk van hun muzikale kunnen. „Ze speelden niet erg in de maat”, zei hij later. Maar hij zag wel potentie in hun grappig-brutale uitstraling. Toen hij tijdens de eerste opnamesessie vroeg of er iets was wat hun niet beviel, antwoordde George Harrison: „Uw das, meneer.” Zo vormden ze een wonderlijke combinatie: de vier rockers met hun Liverpoolse tongval en de beschaafd sprekende gentleman in wit overhemd met stropdas en zijn keurig gekapte, korte haardracht. Desondanks ontstond een hechte band. Martin wees hun de weg op de mengpanelen en zij lieten hem wennen aan hun rocknummers.

Zo bleven ze samenwerken totdat The Beatles in 1970 uit elkaar gingen. En ook daarna produceerde Martin nog diverse platen voor Paul McCartney. Verder werkte hij met The Rolling Stones, Sting, Stan Getz, Dire Straits, Elton John en vele anderen.

Zijn laatste grote project was een nieuwe mix van de grootste Beatle-hits die hij in 2006 maakte voor Cirque du Soleil. De zorg die hij daaraan besteedde, toonde opnieuw hoezeer hij nog altijd aan The Beatles gehecht was. En aan hun oeuvre, dat ze met zijn vijven hebben gemaakt.

    • Henk van Gelder