Vijf cultuurtips voor het weekend

Elke weekend selecteert NRC Lux interessante theaterstukken, tentoonstellingen, boeken en films voor het weekend. Met dit weekend onder andere een pleidooi voor het imperfecte.

1. Theater: In mijn hoofd ben ik een dun meisje

no producer

In de jongerenperformance In mijn hoofd ben ik een dun meisje van NTJong gaan vijf meisjes tot het uiterste voor het perfecte uiterlijk. Op bekende girl-powerhits leven ze zich fanatiek uit met jurken, pruiken, make-up en attributen om een reeks fantastische plaatjes van zichzelf te poneren. De bekende schoonheidsidealen voeren ze door tot zulke groteske extremen dat ze op griezels uit een behoorlijk absurdistische nachtmerrie gaan lijken.

Een slim pleidooi voor het gewone, het lelijke en het imperfecte. Dat lichaam durven de spelers tussendoor ook bewonderingswaardig te tonen in compleet onflatteuze kostuums van beige steunverband.

In mijn hoofd ben ik een dun meisje door NTJong, tournee t/m 24 april.

Lees ook: NRC recenseerde het stuk al (●●●●). . “De bekende schoonheidsidealen voeren ze door tot zulke groteske extremen dat ze op griezels uit een behoorlijk absurdistische nachtmerrie gaan lijken.”

2. Opera: Il matrimonio segreto

Domenico Cimarosa’s tweeakter Il matrimonio segreto is een klassieke opera buffa over twee zusjes, hun geldbeluste vader en het standsverschil van de huwelijkskandidaten. De jonge cast maakt de voorstelling tot een feest. Het acteerwerk is van hoog niveau en de chemie tussen de zes zangers zonneklaar. Het doel van de productie, toptalent laten proeven aan het echte werk, is ruimschoots gehaald. Il matrimonio segreto is een voltreffer.

Il matrimonio segreto. De Nat. Opera, Opera Zuid en de Ned. Reisopera, tournee t/m 31 maart.

Lees ook: NRC recenseerde de voorstelling al (●●●●). “De jonge cast maakt de voorstelling tot een feest. Het acteerwerk is van hoog niveau en de chemie tussen de zes zangers zonneklaar.”

3. Boek: Broer van Esther Gerritsen

no producer
Het Boekenweekgeschenk Broer van Esther Gerritsen past naadloos in een traditie van mooie amputatieromans. Langzaam gaat de lezer mee in het leven van een vrouw die steeds meer controle verliest, terwijl haar broer – met geamputeerd been – steeds steviger in de wereld komt te staan.

Esther Gerritsen: Broer. CPNB/De Geus. Gratis bij aankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Lees ook: NRC interviewde Esther Gerritsen naar aanleiding van dit boek (●●●●). “Ik weet nu beter wat ik wel en niet moet zeggen.”

4. Tentoonstelling: Godefridus Schalcken

De vijf wijze en vijf dwaze maagden, Godefridus Schalcken, 1700.

De vijf wijze en vijf dwaze maagden, Godefridus Schalcken, 1700.

De vijf wijze en vijf dwaze maagden, Godefridus Schalcken, 1700.

De zeventiende-eeuwse schilder Godefridus Schalcken excelleerde in het weergeven van duistere taferelen, slechts verlicht met de vlammen van kaarsen en olielampen. Zijn kracht ligt in de weergave van details van stoffen en plezier in het weergeven van intieme tafereeltjes. Ondanks de populariteit die Schalcken in zijn tijd genoot, is zijn werk sinds de achttiende eeuw in de vergetelheid geraakt. Met een mooie expositie van zo’n tachtig schilderijen rehabiliteert het Dordrechts Museum de kunstenaar.

Schalcken. Kunstenaar van het verleiden, t/m 26 juni, Dordrechts museum. (●●●)

Lees ook: NRC recenseerde de tentoonstelling al. “Zijn kracht ligt in de weergave van details van stoffen en het plezier in het weergeven van intieme tafereeltjes.”

5. Film: Belgica

Stef Aerts (l) als Jo, één van de drijvende krachten van club Belgica

In Belgica, de vijfde speelfilm van Felix Van Groeningen, speelt de prachtige, eclectische soundtrack van de broers Stephen en David Dewaele (Soulwax, 2 ManyDJ’s) een hoofdrol.
Het gaat van concert via rave naar orgie in dit aanstekelijk rommelige, maar uiteindelijk melancholieke portret van club Belgica, een suf café dat uitgroeit tot een stomende nachtclub.

Belgica. Regie: Felix van Groeningen. Met: Stef Aerts, Tom Vermeir. In: 29 bioscopen. (●●●●)

Lees ook: NRC interviewde regisseur Felix van Groeningen, die eerder The broken circle breakdown maakte. Ook deze film eindigt niet echt vrolijk. “De broers hebben toch een deel van hun idealen moeten opgeven.”