CBS: industriële productie hoogst in bijna vier jaar

De grootste stijgers waren producenten van elektrische apparaten en de farmaceutische industrie.

De farmaceutische industrie was een van de grootste stijgers.
De farmaceutische industrie was een van de grootste stijgers. Foto Remko de Waal / ANP

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in de maand januari 2,8 procent hoger dan diezelfde maand een jaar eerder. De industriële productie ligt op het hoogste niveau in haast vier jaar tijd (gecorrigeerd naar seizoen). Dat meldt het CBS vrijdag.

De grootste stijgers waren producenten van elektrische apparaten (17 procent) en de farmaceutische industrie (14 procent). Ook makers van onder meer transportmiddelen, rubber en kunststof doen het bovengemiddeld goed.

Vertrouwen gunstig

Minder reden tot feest had de machine-industrie, die al maanden achtereen tegenvallende resultaten boekt. Enkele weken geleden berichtte het CBS dat het producentenvertrouwen, dat sinds oktober 2014 positief is, in februari nauwelijks veranderde.

Sinds medio 2014 is gemiddeld een stijgende trend te zien in de productie van de Nederlandse industrie. Wel fluctueert die productie, die vaak rappe stijgingen en dalingen toont, aanzienlijk.