‘Binnen anderhalf jaar houdt Syrië presidentsverkiezingen’

Dat verwacht Staffan de Mistura, de VN-gezant voor Syrië. Op 14 maart beginnen de vredesonderhandelingen.

Grote portretten van de Syrische president Bashar al-Assad in hoofdstad Damascus tijdens de vorige presidentsverkiezingen in juni 2014.
Grote portretten van de Syrische president Bashar al-Assad in hoofdstad Damascus tijdens de vorige presidentsverkiezingen in juni 2014. Foto Youssef Badawi/ AP

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, verwacht dat Syrië binnen de komende achttien maanden presidentsverkiezingen gaat houden. Dat meldt het Russische persbureau RIA.

De laatste ronde van de vredesonderhandelingen moet de opmaat vormen voor de presidentsverkiezingen in Syrië, aldus De Mistura. Het plan is om op 14 maart in de Zwitserse stad Genève opnieuw te gaan onderhandelen over vrede in het door oorlog verscheurde land.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

‘Koerden moeten ook onderdeel zijn van vredesonderhandelingen’

Delegaties van het Syrische regime van president Assad zullen ook deelnemen aan de vredesonderhandelingen. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, zo tekent persbureau Reuters op. Damascus heeft nog niet publiekelijk haar deelname bevestigd, het is de verwachting dat de Syrische minister van Buitenlandse Zaken dit zaterdag bekendmaakt.

Daarnaast voerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, druk uit op De Mistura om ook de Koerden uit te nodigen voor de gesprekken in Genève. Vredesonderhandelingen zonder deelname van Syrische Koerden is “een demonstratie van zwakheid” van de internationale gemeenschap, aldus Lavrov.

Turkije heeft tot dusver de deelname van de Koerden geblokkeerd uit angst voor een Koerdische staat aan haar landsgrenzen. En vanwege de nauwe relaties tussen de Syrisch Koerdische militie YPG en de verboden Turks-Koerdische beweging PKK. Veel PKK-leden vechten in Syrië tegen Islamitische Staat.

Assad opnieuw de winnaar?

Anderhalf jaar geleden, midden in de oorlog, hield Syrië ook presidentsverkiezingen. Niet geheel verrassend won president Bashar al-Assad met bijna 90 procent van de stemmen.

Bijna de helft van de Syriërs kon toen niet stemmen. De twee tegenkandidaten van Assad waren, zoals nrc-redacteur Toon Beemsterboer schreef, “onbekende figuren en stromannen van het regime”. De verkiezingen werden door een groot deel van de wereld ook gezien als “een absurde parodie op democratie”.

Het is zeer de vraag hoe Syrië dit keer wel vrije verkiezingen kan houden. De sterkste militaire oppositie in het land, Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra, doen niet mee aan de vredesonderhandelingen en zijn ook niet onderdeel van de wapenstilstand. Daarnaast zijn miljoenen Syriërs het land ontvlucht.