Bijna 25 miljoen euro blijft zoek in Amsterdam

Bij het opheffen van de stadsdelen bleek 51,1 miljoen weg. De helft is teruggevonden, de rest wordt afgeschreven.

Foto Koen van Weel / ANP

Amsterdam heeft de hoop zo goed als opgegeven een missend bedrag van 24,5 miljoen euro terug te vinden. Het bedrag wordt in het budget van dit jaar afgeschreven, verdeeld over verschillende gemeentelijke diensten. Het college beschrijft dat voornemen vrijdag in een raadsvoordracht.

De 24,5 miljoen maakt deel uit van een som van in totaal 51,1 miljoen. De gemeente ontdekte het missende bedrag eind 2015. Doordat de stadsdelen zijn opgeheven, moesten de budgetten worden overgeheveld naar een centrale administratie. 55 miljoen bleek niet terug te vinden, waarvan 51,1 miljoen aan structurele uitgaven. 26,6 miljoen is in de afgelopen maanden alsnog gelokaliseerd, de rest niet. De gemeente gaat er niet verder naar zoeken, staat in de raadsvoordracht:

“Voor zover er nog vermoedens zijn over resterende mogelijkheden tot ontvlechting in budgetten, geven deze geen garantie dat de budgetten ook daadwerkelijk kunnen worden gelokaliseerd en ontvlochten.”

Systeemfalen

Amsterdam maakt al jaren een potje van de financiën. Een commissie die recent een rapport presenteerde over het financiële bestuur van de hoofdstad tussen 2002 en 2014 concludeerde dat de boekhouding jarenlang is verwaarloosd. Dat kostte tientallen miljoenen per jaar. Daar kwamen nog eens incidenten bovenop, als het per ongeluk overmaken van 188 miljoen euro naar burgers in plaats van 1,88 miljoen.

De commissie wilde niet met de vinger naar één of meer wethouders wijzen. De financiële chaos werd ‘systeemfalen’ genoemd. Onze redacteuren Bas Blokker en Mirjam Remie schreven daarover:

“Over de volle breedte van de organisatie is gedurende de hele onderzoeksperiode gefaald bij het uitvoeren van die financiële functie. Het rapport, gebaseerd op tientallen verhoren en duizenden stukken, schetst het beeld van een bijna amateuristische organisatie die nonchalant omspringt met publieke middelen, in een stad die rijk genoeg is om er niet door in serieuze problemen te raken.”

Hoewel er door de samenvoeging van de deeladministraties nu bekend is dat er miljoenen kwijt zijn, heeft het ook een voordeel gehad, schrijft het college vrijdag:

“De ontvlechting heeft ertoe geleid dat deze uitgaven beter en eenduidiger in de begroting staan; dat is de winst van deze operatie en legt daarmee een basis om Amsterdam financieel op orde te krijgen.”