Besluit deelname Spelen Russische atleten uitgesteld

De internationale atletiekfederatie IAAF stelt dat Rusland nog te weinig vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen doping.

IAAF-preses Sebastian Coe op een persconferentie tijdens een congres van de internationale atletiekfederatie.
IAAF-preses Sebastian Coe op een persconferentie tijdens een congres van de internationale atletiekfederatie. Foto Eric Gaillard/Reuters

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft een besluit over deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio uitgesteld tot mei. Rusland heeft nog onvoldoende vooruitgang geboekt in de strijd tegen doping. De nationale atletiekbond ARAF blijft daarom voorlopig geschorst. Dat stelt IAAF-voorzitter Sebastian Coe, meldt persbureau Reuters.

De Russische atletiekbond werd eindig vorig jaar geschorst naar aanleiding van een rapport van wereldantidopingagenschap WADA. Daarin staat dat atleten jarenlang ondersteund werden door een door de staat gerund dopingprogramma. Positieve tests werden bedekt of vernietigd. Dat zou gebeurd zijn met medeweten van voormalig IAAF-preses Lamine Diack. Die is inmiddels opgepakt wegens corruptie.

Pas als de schorsing van de Russische bond wordt opgeheven, kunnen atleten uit het land deelnemen aan de Spelen komende zomer. Overleg de afgelopen dagen in Monaco heeft ertoe geleid dat een definitief besluit over twee maanden volgt. Om deel te kunnen nemen aan het olympisch atletiektoernooi moet de verbanning minimaal een maand voor de start in augustus ongedaan worden gemaakt.

‘Aanpak doping vordert niet’

Afgelopen week toonde de Duitse televisiezender ARD een documentaire waarin wordt beweerd dat het nog niet zo opschiet met het aanpakken van doping in Rusland. Coaches die betrokken waren bij het jarenlange dopinggebruik zijn nog altijd actief binnen de sport. Nieuwe bestuurders die schoon schip moeten maken, zouden bovendien atleten tippen over de mogelijke komst van dopingcontroleurs.

De Russische sportminister Vitali Moetko stelt vrijdag in een reactie dat het land genoeg gedaan heeft om tegemoet te komen aan de wensen van de IAAF. “Maar we zijn bereid alles te doen wat in onze macht ligt om onze reputatie te herstellen.” Deelname aan de Olympische Spelen in Rio zou voor Rusland nog niet eens zo’n teleurstelling zijn, stelt Moetko, “maar wel voor de individuele atleten”.

99 keer positief op meldonium

Deze week volgde er een nieuwe klap voor de Russische inspanningen het antidopingimago op te poetsen toen bleek dat onder meer tennisster Maria Sjarapova (meervoudig Grandslamwinnares) en schaatser Pavel Koelizjnikov (wereldkampioen sprint) positief hebben getest op het sinds 1 januari verboden middel meldonium.

Wereldantidopingagentschap WADA maakte volgens persbureau AP vrijdag bekend dat er dit jaar 99 keer positief is getest op meldonium. Van zestien gevallen is bekend wie er tegen de lamp liep, waaronder zeven Russische sporters. Een exacte lijst van positieve gevallen is echter niet bekendgemaakt.

Landen in gevarenzone

IAAF-preses Coe waarschuwde vrijdag dat verschillende landen hun antidopingprogramma moeten verbeteren omdat ze zich op “een kritiek punt” begeven. Het gaat om Ethiopië, Marokko, Kenia, Oekraïne en Wit-Rusland. De landen moeten meer medewerking vertonen en bovendien een gedegen testprogramma hebben ingevoerd. Deelname aan de Olympische Spelen zou echter voorlopig niet in gevaar zijn, aldus Coe.