Arabische Liga bestempelt Hezbollah als terroristisch

Libanon en Irak stemden tegen het voorstel om Hezbollah te kwalificeren als terroristische organisatie.

Leden van de shi'itische Hebollah-beweging tijdens een begrafenis van een militair die sneuvelde in de oorlog in Syrië. Zij vechten aan de kant van de Syrische president Assad.
Leden van de shi'itische Hebollah-beweging tijdens een begrafenis van een militair die sneuvelde in de oorlog in Syrië. Zij vechten aan de kant van de Syrische president Assad. Foto Mahmoud Zayyat/ AFP

De Arabische Liga heeft de Libanese Hezbollah gekwalificeerd als een terroristische organisatie, zo schrijft persbureau Reuters. Het besluit van de Arabische Liga volgt een week nadat de zes lidstaten van de Samenwerkingsraad van Arabische Golfstaten (GCC) eenzelfde beslissing namen.

Het was geen unanieme beslissingen van de 22 leden om Hezbollah te bestempelen als een terroristische organisatie, Libanon en Irak stemden tegen het voorstel.

Nu de Arabische Liga Hezbollah als een terroristische organisatie ziet, neemt de druk op de beweging toe die door Iran wordt gesteund en in Syrië vecht aan de zijde van president Assad.

Libanon: politiek en etnisch verdeeld land

Libanon is een politiek en etnisch zeer verdeeld land. In het zuiden en in het westelijke gedeelte van de hoofdstad Beiroet heeft de shi’itische beweging Hezbollah veel invloed, in het noorden en in de rest van Beiroet maken vooral christelijke en soennitische partijen de dienst uit.

De belangrijkste tegenstander van Hezbollah is de ’14 maart-alliantie’ van voormalig premier Saad Hariri, de zoon van de in 2005 omgekomen Rafik Hariri. Vijf leden van Hezbollah zijn door het Speciaal Tribunaal voor Libanon, dat in Leidschendam is gevestigd, hiervoor aangeklaagd; de shi’itsche beweging heeft alle medewerking bij dit proces geweigerd. Hariri was een belangrijke bondgenoot van Saoedi-Arabië.