Stelling van de week: Belachelijk dat particulieren bedreigde homovluchtelingen moeten opvangen

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Burgemeester Aboutaleb mag in afwijking van de Tweede Kamer dan tegen aparte opvang van homoseksuele asielzoekers zijn, Rotterdam heeft sinds kort wél de eerste LHBT-noodopvang van Nederland. Gefinancierd door een particuliere geldschieter. Terwijl het COA verplicht is een veilige omgeving voor vluchtelingen te creëren. De stelling luidt: particuliere LHBT-opvang is onzinnig.

Sandro Kortekaas, stichting LGBT Asylum Support: „Het COA is verplicht een veilige omgeving te creëren maar laat dit na. Aangezien de veiligheid van deze kwetsbare groep in het gedrang is, moeten we privaatopvang regelen. Bij wijze van adempauze. Omdat dit op lange termijn onhoudbaar is, stuurden we deze week een brandbrief naar de staatssecretaris.”

Michel van Elck, raadslid Leefbaar Rotterdam: „Leefbaar vindt particuliere LHBT-opvang onzinnig. Zonder iets te willen afdoen aan het lot van slachtoffers van deze verderfelijke misstanden vinden wij het de omgekeerde wereld om hen in aparte opvang te plaatsen. Niet de slachtoffers moeten elders worden geplaatst maar de daders en wel in een vliegtuigstoel met een enkeltje thuisland. In Nederland mag niet het recht van de sterkste gelden maar onze waarden, wetten en vrijheden.”

Fatima Talbi, PvdA-raadslid:„ De PvdA Rotterdam vindt dat partijgenoot Aboutaleb gelijk heeft met zijn politieke standpunt dat je een verkeerd signaal geeft met aparte opvang van homoseksuele asielzoekers maar op dit moment is de nood aan de man. Zolang het COA geen passende maatregelen kan nemen, moeten anderen dat doen. Dit is in lijn met de motie voor aparte LHBT-opvang waarmee de Kamer en ook onze partij instemde. Het particuliere initiatief gaat buiten de gemeente om. Mederaadslid Co Engberts en ik denken na over hoe hun opvang ook na april gegarandeerd kan worden.”

Fred van Leer, Rotterdamse stylist en presentator: „Belachelijk dat particulieren deze mensen moeten opvangen. Dat is een taak van de overheid. Die moet ook de daders aanpakken. Daar is nu geen enkele controle op. Ik ben nooit voorstander geweest van het in hokjes plaatsen van mensen omdat ik meer van het mixen ben maar dat kan in deze groep niet. Aparte noodopvang is nodig maar niet via particuliere initiatieven. Wat als het geld straks op is en de slachtoffers teruggeplaatst moeten worden? Vreselijk.”