brieven

Stop benepen discussie

Kijk eens naar onze oude koningin als een hele zichtbare CEO van een grote organisatie die zeven dagen per week paraat is geweest. En die altijd hard gewerkt heeft, waardoor weinig plaats was voor een privéleven buiten de schijnwerpers.

Het koningshuis moest opnieuw op de kaart gezet worden. Ze restaureerde het zodanig dat het weer elan ging vertonen en aanzien en waardering oogstte in binnen- en buitenland. Onze CEO ging na 33 jaar trouwe dienst met pensioen en scoorde 78 procent waardering onder haar onderdanen. Al deze inspanningen en resultaten werden beloond met een jaarlijkse toelage waarvoor geen AEX-collega ook maar één vinger zou willen uitsteken. En nu is een publieke discussie ontstaan over haar ‘bonus’. Prinses Beatrix is eigenaar van de Groene Draeck (NRC, 27/2) en mag haar schip laten onderhouden door de marine, zoals bij de bouw overeengekomen was. Je kunt deze voorziening ook beleven als een extra beloning/bonus voor haar bijzondere verdiensten. De Groene Draeck is een stoere lemmeraak van bescheiden formaat. Zeker geen nuffig schip met overdadig interieur. Een zeilschip waarmee de familie regelmatig onze haven in Muiden verlaat, altijd met een enthousiaste prinses aan het stuurwiel. Laten we ophouden met die benepen discussie over de kosten en laten we blij zijn dat onze gepensioneerde CEO, na een werkzaam en nuttig leven, nog zo van haar bootje kan genieten.

oud-voorzitter KNZ&RV,

Oekraïnereferendum

Te complexe materie

Joop van Holsteyn geeft haarscherp aan waarom het Oekraïnereferendum moet uitlopen op een mislukking (1/3). Een referendum dient te gaan over een kwestie waar een makkelijk voor of tegen over uitgesproken kan worden. Goed voorbeeld is het referendum over de vlag van Nieuw-Zeeland. Wie de nieuwe vlag mooi vindt kiest voor, wie de oude wil kiest tegen. Het Oekraïnereferendum gaat over een veel complexere materie. De consequenties van een voor of tegen zijn voor de doorsneeburger niet te bevatten. Het is te hopen dat de meeste Nederlanders hetzelfde doen als de door mij ondervraagde 89 studenten. Geen van mijn studenten gaat stemmen.

Edo Das