brieven

Benepen discussie

Kijk eens naar onze oude koningin als een hele zichtbare CEO van een grote organisatie die zeven dagen per week 24 uur per dag paraat is geweest. En die altijd hard gewerkt heeft, waardoor weinig plaats was voor een privéleven buiten de schijnwerpers.

Deze CEO nam in moeilijke tijden een organisatie over van haar voorganger. Het koningshuis moest opnieuw op de kaart gezet worden. Ze restaureerde de organisatie zodanig dat deze weer elan vertoonde, en aanzien en waardering oogstte in binnen- en buitenland. Onze CEO ging na 33 jaar trouwe dienst met pensioen en scoorde 78 procent waardering onder haar onderdanen.

Al deze inspanningen en resultaten werden beloond met een jaarlijkse toelage waarvoor geen AEX-collega ook maar één vinger zou willen uitsteken. En nu is een publieke discussie ontstaan over haar ‘bonus’. Prinses Beatrix is eigenaar van de Groene Draeck (NRC, 27/2) en mag haar schip laten onderhouden door de marine, zoals in 1957 bij de bouw overeengekomen was. Je kunt deze voorziening ook beleven als een extra beloning/bonus voor haar bijzondere verdiensten.

De Groene Draeck is een stoere lemmeraak van bescheiden formaat. Zeker geen nuffig schip met overdadig interieur. Een schip waarmee de familie regelmatig onze haven in Muiden verlaat, altijd met een enthousiaste prinses aan het stuurwiel. Laten we ophouden met die benepen discussie over de kosten en laten we blij zijn dat onze gepensioneerde CEO, na een werkzaam en nuttig leven, nog zo van haar bootje kan genieten.

Muiden