Zo ziet de Dam eruit zonder het Paleis

Kunstenaar Johannes Verwoerd fotografeerde toonaangevende gebouwen met het idee deze weg te halen.

Hoe ziet de Dam in Amsterdam eruit zonder het Paleis? En hoeveel ruimte voor park is er in het museumkwartier als het Rijksmuseum er niet zou staan? Zouden fietsers de fietstunnel missen?

kunstenaar en art-director Johannes Verwoerd begon anderhalf jaar geleden met het fotograferen van toonaangevende gebouwen met het idee deze weg te halen.

Als hij Amsterdammers de foto’s laat zien, missen ze eigenlijk niks, zegt hij tegen NRC. Verwoerd:

“Ze voelen wel dat er iets niet klopt, maar ze weten niet wat er ontbreekt in het plaatje.”

De Dam met en zonder het Paleis op de Dam.

De Dam met en zonder het Paleis op de Dam. Foto Johannes Verwoerd

Stadsgezicht met en zonder Hermitage.

Stadsgezicht met en zonder Hermitage. Foto Johannes Verwoerd

Geen gapende gaten

Toen hij aan zijn bijzondere fotoproject begon en bijvoorbeeld het Paleis op de Dam van de kaart veegde, dacht hij dat er een heel groot gat zou komen, “maar dat viel tegen”.

“Het ironische is: toeristen die de foto’s zien hebben niet door dat er wat mist, terwijl ze naar de stad komen om juist die dingen te bekijken.”

Verwoerd verheugde zich het meest op het weghalen van het Centraal Station. Amsterdam-Noord, waar de jonge kunstenaar zijn atelier heeft, is onderdeel van de stad aan het worden, zegt hij, maar het station blokkeert die binding.

“Door mijn foto’s hoop ik dat mensen zich afvragen of het Centraal Station daar wel had moeten staan. Ik wil dat mensen op die manier nadenken over de stad. Het beleid wordt door politiek en gemeente bepaald, maar het is wel onze stad.”

Het Museumplein met en zonder het Rijksmuseum.

Het Museumplein met en zonder het Rijksmuseum. Foto Johannes Verwoerd

De Munt in Amsterdam.

De Munt in Amsterdam. Foto Johannes Verwoerd

Hoe zijn de beelden gemaakt?

Met Photoshop. Verwoerd maakte eerst foto’s aan de voorkant van een gebouw, bijvoorbeeld het Centraal Station. Daarna maakte hij achter centraal zo’n honderd foto’s die samen het panorama achter het station vormen. Na Amsterdam zou de kunstenaar dit concept ook graag nog in een andere stad uitvoeren. Bijvoorbeeld Londen of Parijs.

“In New York kan je dit niet doen, daar is teveel negatieve connotatie met verdwenen gebouwen. En daar gaat het me niet om, dit is een kijkoefening.”

Vanaf het IJ gezien: het uitzicht met en zonder Centraal Station.

Vanaf het IJ gezien: het uitzicht met en zonder Centraal Station. Foto Johannes Verwoerd

Zo zou het gebied rond het Stadhuis in Amsterdam eruit zien zonder het Stadhuis.

Zo zou het gebied rond het Stadhuis in Amsterdam eruit zien zonder het Stadhuis. Foto Johannes Verwoerd

De tentoonstelling Amsterdam Landmarks met de beelden van Johannes Verwoerd is van 4 tot en met 22 april te zien in het stadhuis van Amsterdam.