Weegee, zilver en Sluijters

In Maastricht is vandaag de kunst- en antiekbeurs Tefaf geopend. Wat is er zoal te koop?

The European Fine Art Fair toont lef. Terwijl sommige veilinghuizen teruglopende omzetten pareren met bezuinigingen, zet de Maastrichtse kunst- en antiekbeurs juist een stap vooruit. Ze investeert in twee nieuwe beurzen in de Verenigde Staten: Tefaf New York Fall in oktober (voor ‘oude’ kunsten) en Tefaf New York Spring vanaf mei volgend jaar (voor twintigste-eeuwse kunst en design).

Binnenkort dus drie Tefafs per jaar. De meeste Nederlandse kunstliefhebbers zullen aan de Maastrichtse moederbeurs vermoedelijk genoeg hebben. In deze bijlage stellen diverse handelaren dat de beurs na 29 edities aan een opfrisbeurt toe is, dat ze compacter van opzet zou mogen worden en misschien wel gebaat zou zijn bij een verhuizing naar Amsterdam. Vooralsnog is Tefaf met 275 galeries en kunsthandelaren de grootste en meest volledige kunst- en antiekbeurs ter wereld. Aan de oevers van de Maas ligt de komende tien dagen opnieuw 7.000 jaar kunstgeschiedenis uitgestald.

In alle disciplines zijn weer topstukken te koop: van vintage prints van de Amerikaanse persfotograaf Weegee, een getijdenboek met miniaturen van de Gebroeders Van Limburg tot een verloren gewaande Rembrandt.

Net als vorig jaar is op de beurs een verkooptentoonstelling met beelden van hedendaagse kunstenaars, dit keer samengesteld door kunstcriticus en curator Mark Kremer. Afgaande op de aan een kunstwerk van Joseph Beuys ontleende titel, Zeige Deine Wunde/ Show Your Wound, belooft het een heftige show te worden.

Deze editie staat ook in het teken van Willem baron van Dedem, de markante bestuursvoorzitter van de beurs die in november op 86-jarige leeftijd overleed. Met een speciale ceremonie zal hij morgen worden herdacht.

Ook om naar uit te zien: op de afdeling Papier verzorgt Museum Boijmans Van Beuningen dit jaar de gasttentoonstelling met hoogtepunten uit zijn rijke tekeningen- en prentencollectie. Een geruststellende gedachte, dat zelfs op Tefaf niet alles voor geld te koop is.

    • Arjen Ribbens