VVD-raadslid Stichtse Vecht veroordeeld voor witwassen

Foto Robin van Lonkhuysen / ANP

Voormalig VVD-politica Kathalijne de Kruif is veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, en 240 uur werkstraf voor het witwassen van geld. De Kruif was tot maart vorig jaar fractievoorzitter van de VVD in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht.

Ze kocht met geld dat was verdiend met hennepteelt onder meer drie auto’s, een jetski, een boot en een caravan. Het OM eiste een een voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar en 240 uur werkstraf.

De Kruif werd aangehouden op grond van belastende informatie afkomstig uit een tap van haar telefoon en die van haar partner – ook verdachte in de zaak. Na haar aanhouding heeft het oud-raadslid een maand in voorarrest gezeten, waardoor ze nu niet meer de cel in hoeft. Haar partner is veroordeeld tot 34 maanden cel voor wietteelt en witwassen.

Zes kwekerijen

De hennepteelt vond plaats in zes kwekerijen in onder andere Hilversum en Veenendaal en liep door tot februari 2015. De rechtbank Midden-Nederland heeft vijf verdachten veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met het telen van hennep en nog drie andere verdachten veroordeeld die op enige manier betrokken waren bij de hennepteelt.

De 46-jarige verdachte uit Utrecht, die volgens de rechtbank een leidende rol had in de criminele organisatie en zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en verboden wapenbezit, kreeg een celstraf van 42 maanden. De andere vier verdachten kregen ook straffen opgelegd, variërend van een taakstraf in combinatie met een deels voorwaardelijke celstraf tot een gevangenisstraf van 34 maanden. De Kruif werd vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met witwassen.

Opvallend grote aankopen gedaan

Volgens het OM kocht de ex-politica onder meer een boot, een jetski en een caravan met geld afkomstig uit hennephandel. Samen met zeven anderen werd zij verdacht van deelname aan een criminele organisatie die onder andere actief was in Utrecht, Hilversum en Veenendaal. De zeven anderen werden ook verdacht van het telen en handelen in hennep, De Kruif niet.

In augustus vorig jaar was de eerste regiezitting in de rechtszaak tegen De Kruif. Toen werd ze ervan beschuldigd “een gewoonte te hebben gemaakt” van witwassen. Ook zou ze voor de aanschaf van de boot een valse koopovereenkomst aan de rechter hebben laten zien.

Advocaat: alle verdenkingen zijn onzin

Haar advocaat, Claudia van Oort, zei in augustus:

“Ze heeft altijd goede banen gehad en kocht de spullen met haar eigen geld.”

Volgens Van Oort wist De Kruif ook niks van de hennepteelt en nam ze daarom geen deel aan een criminele organisatie.

Lees ook het artikel van NRC-journalist Marcel Haenen over hoe de telefoontap bij De Kruif informatie opleverde over oud-wethouder Piet Ploeg en oud-burgemeester Bats.

Schending ambtsgeheim

In een aparte zaak werd De Kruif ook nog verdacht van schending van het ambtsgeheim. Ze zou als VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht vertrouwelijke informatie hebben gelekt aan een partijgenoot over de benoeming van een burgemeester. De Kruif was lid van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van die post.

Angststoornis

In augustus was De Kruif niet aanwezig op de zitting, terwijl ze daar toen wel toe was verplicht. Volgens advocaat Van Oort heeft de zaak grote impact op De Kruif. De arrestatie en de media-aandacht hebben een angststoornis en een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) veroorzaakt. Tijdens de rechtszaak donderdag constateerde de rechtbank dat er veel media-aandacht is geweest voor deze zaak, maar hield ook rekening met de ernst van de feiten en met het feit dat de verdachte een maatschappelijke en publieke functie bekleedde.