Na zeven jaar in het Witte Huis is Obama fitter dan ooit

Ook na zeven jaar is de Amerikaanse president Barack Obama (54) fit, fitter dan voor hij begon zelfs.

President Barack Obama, februari 2016. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

Ook na zeven jaar in een van de zwaarste banen ter wereld is de Amerikaanse president Barack Obama (54) fit. Wat heet, hij is fitter dan toen hij begon. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse medische test van de president, waarvan de resultaten in de Verenigde Staten openbaar worden gemaakt.

Volgens Obama’s lijfarts Ronny Jackson is de gezondheidstoestand van de president verbeterd sinds 2014. Obama’s cholesterolspiegel is lager, hij heeft meer spiermassa, zijn polsslag is 56 slagen per minuut (in 2014 waren het nog 62 slagen). Bovendien is Obama nog iets afgevallen. Hij weegt nu 79 kilo – 2,2 kilogram minder dan 2014. De president neemt vitamine D en een middel tegen maagzuur. Obama doet verder vrijwel dagelijks aan krachttraining en fitness.

Dat betekent dat Obama zijn leven heeft gebeterd. In 2010, bij een eerdere medische controle, bleek dat Obama’s cholesterolniveau was gestegen, juist toen zijn vrouw Michelle een campagne begon tegen obesitas bij kinderen en een moestuin aanlegde bij het Witte Huis.

Bovendien worstelde Obama met zijn rookverslaving. In 2011 zei Michelle Obama dat haar man definitief was gestopt en in 2014 verklaarde zijn arts hem tabaksvrij. Maar in juni 2015 dook een foto op van Obama met iets in zijn hand dat op een pakje sigaretten leek. Het Witte Huis ontkende dat de president een terugval had. In het nieuwe rapport staat dat Obama soms nicotinekauwgum kauwt, maar verder „tabaksvrij leeft”. „De president zet in op een gezonde leefstijl”, concludeert Jackson tevreden.

    • een onzer redacteuren