Onverwachte winst Sanders, Trump zet zegereeks voort

De Democraat Bernie Sanders heeft dinsdag onverwacht de voorverkiezingen in Michigan gewonnen van Hillary Clinton. Clinton won in Mississippi en houdt een ruime voorsprong op Sanders (759 tegen 546 gedelegeerden). Sanders overwinning laat wel zien dat zijn verzet tegen economische ongelijkheid brede groepen kiezers aantrekt en de strijd nog lang kan rekken. Bij de Republikeinen zette Donald Trump zijn zege voort door in drie staten te winnen: Michigan, Mississippi en Hawaii. Ted Cruz, die ondanks zijn grote achterstand de enige is die nog kan gelden als concurrent van Trump, won met 45 procent van de stemmen in Idaho, waar Trump tweede werd. De ineenstorting van de campagne van Marco Rubio voltrok zich verder. Hij haalde in Michigan en Mississippi niet eens de kiesdrempel van 15 procent. De vierde in de race, de gematigde Republikeinse gouverneur John Kasich van Ohio, bracht het ook in zijn buurstaat Michigan niet verder dan een kwart van de stemmen.

Komende dinsdag wordt onder meer in Florida en Ohio gestemd. (NRC)