Veertien romans, zes non-fictieboeken op longlist Fintro Litertuurprijs 2016

Op de longlist van de voormalige Gouden Boekenuil staan vier titels die eerder deze week de shortlist hebben gehaald van de Libris Literatuur Prijs 2016.

Connie Palmen, P.F. Thomése, Inge Schilperoord en Joke van Leeuwen hebben met hun vorig jaar verschenen romans de longlist gehaald van de Fintro Literatuurprijs, de voormalige Gouden Boekenuil en een van de grootste Vlaamse literatuurprijzen. Dat meldt de organisator in een persbericht. De vier auteurs haalden met respectievelijk Jij zegt het, De onderwaterzwemmer, Muidhond en De onervarenen eerder deze week ook al de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

Er werden in totaal 400 boeken ingezonden voor de Fintro Literatuurprijs, waaruit een voorlopige selectie van twintig titels is geselecteerd voor de longlist. Opvallend titels zijn Jamal Ouariachi’s Een honger, de pedofielenroman waarvoor hij in januari van dit jaar al de BNG Literatuurprijs kreeg. Stephan Enter (Compassie) en Annelies Verbeke (Dertig Dagen) haalden al de shortlist van de ECI Literatuurprijs, de prijs waar Thomése en Schilperoord ook al voor werden genomineerd.

De vakjury van de Fintro Literatuurprijs 2016 bestaat uit Edith Aerts, Guinevere Claeys, Danny Theuwis, Jeroen van Kan en Bart Vanegeren. De shortlist wordt op 6 april bekendgemaakt. De Fintro Literatuurprijs (toen nog Gouden Boekenuil) werd vorig jaar gewonnen door Mark Schaevers, voor zijn schilderbiografie over Felix Nussbaum.

Dit is de longlist
- Jan Brokken: De Kozakkentuin (Atlas Contact)
- Saskia De Coster: Wat alleen wij horen (Prometheus)
- Chris De Stoop: Dit is mijn Hof (Bezige Bij)
- Stephan Enter: Compassie (Van Oorschot)
- Arjen Fortuin: Geert van Oorschot, uitgever (Van Oorschot)
- Philip Huff: Het verdriet van anderen (De Bezige Bij)
- Willem Otterspeer: De zanger van de wrok (De Bezige Bij)
- Jamal Ouariachi: Een honger (Querido)
- Connie Palmen: Jij zegt het (Prometheus)
- Hagar Peeters: Malva (De Bezige Bij)
- Yves Petry: Liefde bij wijze van spreken (De Bezige Bij)
- Inge Schilperoord: Muidhond (Podium)
- K. Schippers: Niet verder vertellen (Querido)
- Pieter Steinz: Lezen met ALS (Nieuw Amsterdam)
- P.F. Thomése: De onderwaterzwemmer (Atlas Contact)
- Joke Van Leeuwen: De onervarenen (Querido)
- Annelies Verbeke: Dertig dagen (De Geus)
- Peter Verhelst: De kunst van het crashen (Prometheus)
- L.H. Wiener: In zee gaat niets verloren (Atlas Contact)
- Maartje Wortel: Er moet iets gebeuren (Das Mag)