Van Dalen vertrekt definitief als commissaris bij Rabobank

Van Dalen is de Nederlandse verdachte die het OM in het vizier heeft in het corruptieonderzoek naar telecomgigant VimpelCom.

Henk van Dalen in 2007 als financieel directeur van TNT.
Henk van Dalen in 2007 als financieel directeur van TNT. Foto Marcel Antonisse/ANP

Henk van Dalen vertrekt per 1 april definitief als commissaris bij de Rabobank. Eind vorig jaar legde de bestuurder zijn functie al tijdelijk neer in verband met een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar telecomgroep VimpelCom. NRC ontdekte vorige maand echter dat hij formeel nog in functie was.

Van Dalen was van 2010 tot november 2013 financieel directeur van VimpelCom. In die periode betaalde het concern smeergeld aan de dochter van de Oezbeekse president om toegang te krijgen tot de Oezbeekse telecommarkt. Vorige maand erkende het in Amsterdam gevestigde Noors-Russische telecombedrijf schuld en schikte voor 795 miljoen dollar (716 miljoen euro) met Nederland en de Verenigde Staten. Nederland krijgt de helft, omgerekend 358 miljoen euro.

Het bedrijf kocht hiermee strafvervolging af. Wel maakte het OM bekend een “handvol” personen die bij de omkoping betrokken is strafrechtelijk te willen vervolgen. NRC-redacteuren Joep Dohmen en Hanneke Chin-A-Fo schreven eerder dat onder hen één Nederlander is die in november zes dagen is vastgehouden:

“Volgens bronnen rond het onderzoek gaat het om Henk van Dalen. (…) Formeel blijkt hij nog in functie. Als zodanig staat hij ook in het handelsregister. Rabobank ziet in de jongste ontwikkelingen geen reden om Van Dalens positie te heroverwegen, zegt een woordvoerder.”

“Natuurlijk einde”

In een toelichting op het besluit definitief te stoppen als commissaris stelt van Dalen nu:

“Het is van groot belang dat de raad van commissarissen van de Rabobank weer op volle sterkte haar belangrijke taken kan uitvoeren. Er is daarom een soort natuurlijk einde aan een periode van tijdelijk terugtreden en in mijn ogen is dat na vier à vijf maanden. In het belang van de Rabobank leg ik daarom mijn taken als commissaris volledig neer.”

Rabobank zegt in een toelichting het besluit te respecteren en bedankt de ex-commissaris voor zijn werk.

Verschillende commissariaten

Van Dalen vervulde de afgelopen tijd verschillende commissariaten. Naast lidmaatschap van de raad van commissarissen bij de Rabobank, verricht hij die functie ook bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en is Van Dalen lid van de raad van toezicht van het Erasmus MC. Al deze functies heeft hij tijdelijk neergelegd toen in november vorig jaar zijn naam in verband werd gebracht met de corruptie bij VimpelCom.

Ook deze overige functies zal Van Dalen binnenkort neerleggen, zo laat hij via de Rabobank weten:

“Ik heb ook mijn andere toezichthoudende functies in overweging en verwacht daar in de komende tijd eveneens in goed overleg terug te treden.”