Economie

Unilever compenseert Indiase arbeiders

Nederlands-Brits bedrijf betaalt vergoeding aan Indiase arbeiders die aan kwik werden blootgesteld.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Unilever, het Brits-Nederlandse consumentengoederenbedrijf, gaat bijna 600 arbeiders in Zuid-India compenseren voor de schade die zij leden door blootstelling aan kwik. Dat bericht The Wall Street Journal.

Bij de thermometerfabriek van het bedrijf in het stadje Kodaikanal werden veiligheidsprocedures niet nageleefd, waardoor arbeiders vergiftigd raakten met kwik, een gevaarlijke stof die in thermometers gebruikt wordt. De werknemers klaagden over een afnemende gezondheid. Zo’n dertig arbeiders zouden jong zijn overleden na kwikvergiftiging.

De 591 werknemers spanden met steun van Greenpeace en andere groepen een rechtszaak aan tegen Unilever. Nu er een afspraak is gemaakt over financiële compensatie vervalt die juridische procedure. Hoeveel betaald wordt blijft onbekend.

De zaak kwam sterk in de aandacht, nadat een Indiase zangeres een rap maakte over de problemen van de arbeiders in Kodaikanal.

Hackers proberen miljoenen te stelen van centrale bank van Bangladesh

Bankovervallers hebben allang geen lasapparaten, pistolen en ijzerzagen meer nodig. Een computer met internetverbinding is voldoende. Dat bleek toen hackers de centrale bank van Bangladesh kraakten en een slordige 100 miljoen dollar naar verschillende rekeningen probeerden te boeken, schrijft de Financial Times.

Nadat ze toegang kregen tot de systemen van de centrale bank in Dhaka, wilden de hackers de rekeningen die de bank aanhoudt bij de Federal Reserve in New York plunderen. Er werd 81 miljoen dollar overgemaakt naar een Filipijnse bank en hackers probeerden 20 miljoen naar Sri Lanka te sluizen.

Bij die laatste transactie ging het mis. De hackers wilden geld overschrijven naar een ‘foundation’, maar typten ‘fandation’. Dat was voor de Sri Lankanen genoeg om de transactie nader te bekijken, waardoor de misdaad aan het licht kwam.

De minister van Financiën van Bangladesh overweegt een zaak aan te spannen tegen de New York Fed, waar de rekeningen van zijn centrale bank werden leeggehaald.

Indiërs hebben genoeg tablets

De Indiase economie groeit en Indiërs lijken steeds meer gadgets te willen kopen, maar de consumentenmarkt voor tablets bereikt het verzadigingspunt. Dat meldt Economic Times.

Vorig jaar groeide de vraag van gewone consumenten naar tablets nog met 8 procent. Die groei zal dit jaar afvlakken, verwachten analisten van onderzoeksbureau IDC. Wel denken ze dat bedrijven meer tablets zullen kopen. In die sector voorziet IDC zelfs een groei van ‘dubbele cijfers’.

De populairste tablets in India zijn de goedkope varianten van het Canadese DataWind en het Zuid-Koreaanse Samsung.