‘Twee Nederlanders op gelekte lijst IS-strijders’

Maandag werd het bestaan van de 22.000 documenten onthuld door verschillende Duitse media.

Een screenshot van de gelekte documenten gemaakt door Sky News.
Een screenshot van de gelekte documenten gemaakt door Sky News. Foto screenshot Sky News / AFP

Tussen de 22.0000 documenten die inlichtingendiensten in handen hebben waarop de persoonsgegevens staan van buitenlandse strijders van Islamitische Staat (IS) bevinden zich de namen van twee Nederlanders. Het zou gaan om Abu Jihad al Holandi uit Amsterdam en Abu Ahlam uit Leiden, zo schrijft het AD. Volgens RTL Nieuws zouden er zelfs zeven Nederlanders op de lijst staan.

Maandag werd het bestaan van de documenten onthuld door de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en de Duitse omroepen WDR en NDR. Later meldde de Britse zender Sky News dat het de documenten ook toegespeeld heeft gekregen. Ook Zaman al-Wasl, een Syrische nieuwssite, gelieerd aan de oppositie, publiceerde voorbeelden van de vragenlijsten die in het Arabische zijn opgesteld en van het IS-logo zijn voorzien. Deze site heeft zelf de gegevens van 1.736 strijders uit 40 landen onthuld.

De documenten vormen een schat aan informatie voor inlichtingendiensten. Het zou gaan om vragenlijsten die buitenlandse jihadisten moesten invullen bij een Syrische grensovergang die in handen is of was van IS. Ze zouden grotendeels stammen uit 2013. Iedere rekruut moest 23 vragen invullen: naam, datum, geboorteplaats, telefoonnummer, opleiding, familiecontact, bloedgroep, door wie hij is aanbevolen bij IS etcetera.

Nederlanders

Eerder op donderdag werd al bekend dat Abu Jihad al-Holandi zich op de lijst bevindt met gelekte IS-strijders. Het gaat om een Amsterdamse jongen met Marokkaanse wortels die werkte in een supermarkt. Zijn echte naam is door de Syrische website Zaman al-Wasl weggehaald. Hij kwam op 27 december 2013 Syrië binnen. In 2015 werd hij op 17-jarige leeftijd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval op de stad Raqqa.

Abu Ahlam, de tweede Nederlander die terug te vinden is in de documenten, is volgens het AD een man geboren in 1994 die in 2014 afgereisd zou zijn naar Syrië. Volgens de krant zou hij op het formulier geschreven hebben dat hij in Nederland de middelbare school heeft gedaan, maar ook enige tijd in België heeft gewoond. Als contactpersoon zou hij zijn moeder in Leiden opgegeven hebben.