Twee aanhoudingen in grootschalige fraudezaak rond coffeeshops

De politie in Noord-Brabant heeft woensdag twee hoofdverdachten aangehouden in een onderzoek naar een criminele organisatie die grootschalige fraude zou plegen bij de exploitatie van vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch.

Justitie schat dat de coffeeshophouders zo’n 20 miljoen euro via fraude hebben verdiend. Inkomsten uit de coffeeshops van The Grass Company werden volgens het justitiële onderzoek vanaf 2002 niet correct in de boekhouding opgenomen. Via een web van nationale en internationale bedrijven – waaronder een vastgoedbedrijf – zou het geld voornamelijk in Thailand zijn geïnvesteerd.

Een van de arrestanten is Frans van Laarhoven (57), bevestigt advocaat Sidney Smeets. De ander is de 55-jarige bedrijfsleider van de coffeeshops. Volgens Smeets hebben de verdachten zich op verzoek van justitie gemeld.

Johan van Laarhoven, twee jaar jonger dan broer Frans, is oprichter van The Grass Company. Hij zit gevangen in Thailand. Daar moet hij twintig jaar uitzitten voor witwassen van drugsgeld.

Justitie in Luxemburg heeft beslag gelegd op tegoeden bij een advocatenkantoor waar de broers gebruik van maakten. Via rekeningen van het kantoor zouden ze volgens de politie meer dan 9 miljoen euro hebben overgemaakt. Ook zou veel geld contant op buitenlandse rekeningen zijn gestort. Vorig jaar werd in dit onderzoek een Luxemburgse advocaat aangehouden. Ook in Spanje is beslag gelegd op tegoeden.

Volgens de advocaten van de broers Van Laarhoven is er geen sprake geweest van frauduleuze praktijken bij de exploitatie van de coffeeshops. In het onderzoek zouden allerlei onrechtmatigheden voorkomen.

    • Marcel Haenen