Oekraïens ‘misbruik’ asielregeling houdt aan

De groei van het aantal Oekraïeners van wie vermoed wordt dat ze misbruik maken van asielregelingen, gaat onverminderd door. Uit nieuwe cijfers blijkt dat in februari 68 Oekraïeners een beroep deden op terugkeerregelingen.

Daarmee zou bij ongewijzigd beleid het aantal Oekraïeners dat in 2016 gebruik maakt van de regeling kunnen uitkomen boven de 700. Twee jaar geleden deden 58 Oekraïeners dat. In 2015 was dat opgelopen naar 387, zo blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die de regeling uitvoert.

De financiële waarde van de terugkeerregeling (deels in natura) kan oplopen tot 3.450 euro per persoon.

Naar aanleiding van een eerder bericht in NRC , zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) uitsluiting van de Oekraïeners van de regeling te overwegen. Het onderzoek naar mogelijk misbruik ligt gevoelig, gelet op het komende referendum op 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne. Het onderzoek wordt eind van van de maand afgerond, volgens het ministerie.

    • Kees Versteegh