Stress bij beveiligers Schiphol

Volgens de FNV zorgen nieuwe centrale controles voor te hoge werkdruk bij beveiligers.

Foto ANP

De werkdruk voor beveiligers op Schiphol is sinds de invoering van centrale veiligheidscontroles toegenomen. Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV onder 545 beveiligers die woensdag is gepresenteerd.

In juni 2015 zijn op Schiphol centrale veiligheidscontroles ingevoerd. Sinds de invoering wordt niet meer bij gates, maar op vijf centrale plekken gecontroleerd. In totaal 89 procent van de ondervraagde beveiligers zegt dat de werkdruk sindsdien is verhoogd. Volgens de beveiligers wordt er te weinig personeel ingezet en zijn er apparatuurproblemen. De overstap naar het systeem kostte 400 miljoen.

Bijna zeven op de tien beveiligers denken dat de werkdruk invloed heeft op hun alertheid bij controles. De „oneindige stroom” passagiers als gevolg van het weghalen van de beveiliging bij de gates, wordt als belastend ervaren.

Beveiligers klagen al jaren over de werkdruk op Schiphol. Sinds 2008 wordt de beveiliging verdeeld over vier bedrijven: G4S, Securitas, Trigion en I-Sec. Volgens FNV laat Schiphol ze tegen elkaar opbieden, en gaat dat ten koste van het personeel. „Beveiligingsbedrijven zijn, daartoe aangezet door Schiphol en met goedkeuring van haar aandeelhouders, in een moordende concurrentieslag verwikkeld, die zijn tol eist van de beveiligers.”

In een schriftelijke reactie meldt een woordvoerder van Schiphol dat de arbeidsomstandigheden van beveiligers „onze aandacht heeft”. De luchthaven wijst erop dat het in november met beveiligingsbedrijven en vakbonden een onderzoek is begonnen naar zaken zoals de sta-tijden en de mentale belasting van beveiligers.

De resultaten van dat onderzoek worden op korte termijn verwacht. „Op basis daarvan zal Schiphol in gesprek gaan met de beveiligingsbedrijven en vakbonden. De ervaringen van de FNV-enquête nemen we in die gesprekken mee.”

Hoeveel beveiligers er momenteel op Schiphol werken is onduidelijk. Een aantal jaar geleden werkten er nog 4.400 beveiligers op de luchthaven.