Opinie

    • Christiaan Weijts

Stop met die kicks uit een blikkie

Comazuipen? Begin eens met het aanpakken van cafeïnedrankjes, stelt Christiaan Weijts.

Slechts de namen der grote drinkers leven voort. Dat schreef de Rotterdamse dichter Riekus Waskowsky, en een groot drinker worden, dat staat of valt met een gedegen voorbereiding. Die begint al heel jong. Op ieder pleintje of bankje in de stad zie ik ze rondhangen, die twaalf-, dertienjarigen: sloom, ginnegappend, en steevast met een staalkleurig blikje in de hand.

Red Bull, Monster, Extran of Bullit heten die mierzoetje cafeïnebommen die de laatste jaren zo’n onuitroeibare rage zijn geworden. Dat in diezelfde tijd het aantal comazuipers blijkt te zijn toegenomen lijkt me geen toeval.

Natuurlijk, het verhogen van de leeftijdgrens zal ook geholpen hebben – een vijftien- tot achttienjarige kan nu nergens heen, zal dus thuis of buiten gaan drinken, goedkoop en zonder toezicht; en het verbod verhoogt het genot – maar die energiedrankjes plaveien de weg naar een starnakel bezopen zuipcarrière.

Want waar ik mijn pubertijd nog ouderwets doorkwam met bier en wijn, zijn ze nu allemaal aan de zoete mixzooi: die energiedrankjes aangelengd met wodka of gin, spul waar je pas echt goed dronken van wordt. Mij als betrekkelijk ervaren drinker nekken ze al onverbiddelijk, laat staan zo’n scholier. Bovendien zorgt de cafeïne ervoor dat ze de alcohol pas met enige vertraging merken, en je droogt er sneller van uit, waardoor je weer meer dorst krijgt en je die comatoestand nog eerder bereikt.

De WHO berichtte er in 2012 al over: die zoete meuk is funest voor je tanden, je nachtrust, je concentratievermogen op langere termijn; je krijgt hartkloppingen van die verslavende caloriebommen, enzovoorts. Meerdere onderzoeken tonen het verband aan met alcohol- en drugsgebruik op latere leeftijd.

Los van al die fysieke schade stomen Red Bull en consorten ook de geesten van de scholieren al klaar voor de alcoholpoli’s. Rond al die merken cirkelen immers de opwindendste werelden van de stoere events – monstertrucks, ijshockey, autoracen, dat werk. De Red Bull-generatie leert dat je kicks kunt drinken uit een blikkie. Ze hoeven er alleen nog maar goedkope rum of wodka bij te gieten en het echte werk kan beginnen. Het is alsof je ze sigaretten zonder aansteker geeft, om alvast te oefenen.

Met een totale minachting voor de gevolgen en zonder enig wettelijk beletsel kunnen deze lui onze kinderen blijven vergiftigen en het alcoholistenpatroon effectief blijven voorprogrammeren in die puberbreinen.

De GGD wil al jaren een verbod. Ook het Voedingscentrum waarschuwt ertegen. Maar de stier is machtiger dan het woord, en zolang we toekijken zal het aantal comadrinkers en alcoholdoden blijven stijgen.

Red Bull geeft je vleugels. En van de grote drinkers leven slechts de namen voort. Van de kleine toch liever ook hun lichamen nog een tijdje.

    • Christiaan Weijts