Plasterk trekt Zondagswet in

Minister komt tegemoet aan wens meerderheid Tweede Kamer, die hem in 2012 al opriep om de wet over zondagsrust af te schaffen.

Een winkelstraat in Ede op zondagochtend.
Een winkelstraat in Ede op zondagochtend. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Het kabinet gaat na lang wikken en wegen de Zondagswet toch intrekken. Dat kondigde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) donderdag aan in de Tweede Kamer. Hij komt daarmee tegemoet aan een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer.

De Zondagswet, uit 1953, verbiedt op zondag en enkele christelijke feestdagen tot 13.00 uur openbare bijeenkomsten die geen religieus karakter hebben. In feite is de afschaffing net zo symbolisch als de wet zelf. Tot nu toe konden gemeenten al een ontheffing verlenen, of het oogluikend toestaan. Nu mag een gemeente met veel gelovigen de zondagsrust zelf opleggen in een plaatselijke verordening.

De afgelopen jaren hebben verschillende partijen in de Tweede Kamer geprobeerd de Zondagswet af te schaffen, maar tot dusver zonder resultaat. Eind 2012 riep een meerderheid van de Kamer Plasterk per motie op op de wet af te schaffen, maar de minister weigerde dat tot nu toe. Het kabinet-Rutte II had de afgelopen jaren voor financiële akkoorden de steun nodig had van christelijke partijen als de ChristenUnie en de SGP.

D66, dat de Zondagswet verouderd en strijdig met het beginsel van scheiding van kerk en staat vindt, kondigde afgelopen zondag aan opnieuw met een initiatiefwetsvoorstel te komen om de wet te schrappen. Plasterk, die in oktober nog vond dat de wet intact kon blijven omdat hij amper praktische problemen opleverde, zei vanochtend dat het kabinet nu toch gehoor zal geven aan de wens van de Kamer. Hij komt over een maand zelf met een wet om de Zondagswet in te trekken.