Parlement Kosovo krijgt bodyscan vanwege traangas

Donderdag werd voor de negende keer in een half jaar tijd met traangas gegooid door de oppositie.

Veiligheidsmensen dragen gasmakers in het Kosovaarse parlement nadat leden van oppositiepartijen traangas hadden losgelaten. Zij wilden uitstel van de presidentsverkiezing
Veiligheidsmensen dragen gasmakers in het Kosovaarse parlement nadat leden van oppositiepartijen traangas hadden losgelaten. Zij wilden uitstel van de presidentsverkiezing Foto Visar Kryeziu/ AP

De Kosovaarse regering laat in het parlement een bodyscan installeren om te voorkomen dat leden van oppositiepartijen traangas binnensmokkelen. Volgens persbureau Reuters voelt de regering zich genoodzaakt deze maatregel te nemen nadat donderdag voor de negende keer in een half jaar tijd met traangas werd gegooid in het parlement.

Donderdagmiddag gooiden leden van de oppositie twee traangasbommen en een glas water naar de premier van Kosovo. Ook werd er met laserlampjes in de ogen van de premier geschenen. Een onwerkbare situatie volgens de regering en daarom komt er nu een bodyscan die gebruikt wordt op vliegvelden voor het opsporen van explosieven.

Volgens persbureau Reuters is het geheim hoe oppositieleden het traangas naar binnensmokkelen, maar een politieagent die bij het parlement werkt, heeft wel een idee hoe het traangas zijn weg naar binnen vindt. De oppositieleden zouden de traangasbommen op hun lichaam plakken. De huidige scanner werkt volgens de agent niet, omdat de traangasbommen in plastic en rubber worden gewikkeld waardoor de scanner geen melding maakt.

Tijdens de presidentsverkiezingen werd er ook met traangas gegooid in het parlement:

Ventilatoren

De nieuwe bodyscan die naar schatting 270.000 euro kost, is niet de eerste stap die de regering neemt tegen de leden van de oppositie. Eerder werden al nieuwe ventilatoren geïnstalleerd in het parlement om het vrijgekomen traangas snel af te voeren naar buiten.

De oppositieleden uiten de laatste maanden hun onvrede, omdat zij het er niet mee eens zijn dat er een overeenkomst is gesloten met Servië voor meer autonomie voor de Servische minderheid in het land.