Opera Forward Festival: dit schreef NRC over het programma

Hoe maak je opera relevant voor een nieuwe generatie publiek? En hebben jonge makers nog iets te zeggen in een 400 jaar oud genre? Bij De Nationale Opera in Amsterdam begint dinsdag het Opera Forward Festival, dat met nieuwe werken de toekomst van het genre verkent.

Illustratie: Arjen Born
 • De componist leeft nog bij opera ‘<3’

  <3

  De opera ‘<3’, te zien op het Opera Forward Festival, is geheel gemaakt door twintigers studerend aan een Amsterdamse kunstopleiding. Merlijn Kerkhof ging kijken bij een repetitie.

 • Netwerken en leren over opera

  YoungPatronsCircle

  De leden van de Young Patrons Circle steunen de Nationale Opera en Ballet. Claudia Kammer sprak met twee van de leden. „Het duurt natuurlijk een tijdje voor je echt een smaak ontwikkelt.”

 • Een opera over loslaten

  onlythesoundremains

  De Amerikaan Peter Sellars combineerde twee oude Japanse toneelstukken voor ‘Only the sound remains’. Floris Don sprak interviewde de makers. „Het muzikale materiaal vertelt ons wat te doen.”

 • ‘Technologie is een actuele realiteit’

  Michelvanderaa

  Componist Michel van der Aa maakte de nieuwe kameropera Blank Out voor sopraan, bariton en 3D-film. Mischa Spel sprak met hem. „Ik wil met mijn werk aansluiten op de wereld van nu.”