Ook Valkenburg en Olde Heuvel stoppen met schaatsen

Olde Heuvel stopt na langdurig blessureleed, voor Valkenburg is het inmiddels wel “prima zo”.

Wouter Olde Heuvel in actie tijdens de KNSB-cup in Enschede vorig jaar.
Wouter Olde Heuvel in actie tijdens de KNSB-cup in Enschede vorig jaar. Foto Vincent Jannink/ANP

Wouter Olde Heuvel en Diane Valkenburg stoppen beiden na dit seizoen met schaatsen. Eerder deze week maakte Stefan Groothuis al bekend te stoppen. Margot Boer zei voorafgaand aan dit seizoen al dat dit haar laatste zou zijn.

De 29-jarige Olde Heuvel, die jarenlang in de schaduw van huidig ploeggenoot bij LottoNL-Jumbo Sven Kramer nooit tot topprestaties kwam, stopt vanwege aanhoudende blessures. Hij miste al groot deel van dit schaatsjaar vanwege problemen met zijn heup en lies. Olde Heuvel werd in zijn carrière twee keer Nederlands kampioen allround, in 2010 en 2011. Dat waren wel twee edities dat Kramer niet meedeed. Olde Heuvel maakte verder twee keer deel uit van de achtervolgingsploeg die goud pakte op de WK afstanden, in 2008 en 2009. Zijn beste prestaties op een EK en WK allround was een vierde plek.

Valkenburg, 31, vindt het naar eigen zeggen “prima zo”, zo zegt ze tegen persbureau ANP. De specialist op de middellange en lange afstanden pakte twee keer goud met de achtervolgingsploeg op de WK afstanden, in 2012 en 2013. Ze haalde ook een keer individueel zilver tijdens een WK, dat was in 2011 op de 1.500 meter. Het afgelopen jaar presteerde ze amper. “Ik wil de lat niet lager leggen, daarvoor ben ik te ambitieus. Ik heb er alles aan gedaan en heb een fijn laatste jaar gehad.”

Groothuis

Stefan Groothuis maakte dinsdag bekend tijdens de wereldbekerfinale van aankomend weekend in Heerenveen afscheid te nemen, vijftien jaar na zijn debuut. Groothuis, onder meer olympisch kampioen op de 1.000 meter tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014, stopt mede vanwege een zware blessure en zijn zieke zoontje, zo verklaarde hij. Groothuis werd in zijn carrière verder wereldkampioen op de 1.000 meter en wereldkampioen sprint.