Niet-alcoholische dranken in vijf jaar flink duurder

De prijs van mineraalwater steeg in de afgelopen vijf jaar het sterkst: met 30 procent.

Mineraalwater steeg in de afgelopen vijf jaar het sterkst met 30 procent. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Niet-alcoholische dranken zoals mineraalwater, fris en vruchten- en groentesappen zijn de afgelopen vijf jaar gemiddeld ruim 17 procent duurder geworden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsstijging van alcoholvrije dranken is op Finland na het hoogste in de eurozone.

Verantwoordelijk hiervoor zijn wijzigingen in het belastingstelsel, die hebben volgens het CBS, een sterker prijsverhogend effect dan gemiddeld.

Bier ruim 12 procent duurder

Van alle dranken die verkocht worden in supermarkten en slijterijen steeg de prijs van mineraalwater het meest. Een fles of pak mineraalwater werd in vijf jaar tijd 30 procent duurder. Bijna de helft van de prijsstijging werd veroorzaakt door de gestegen verbruiksbelasting.

Van de alcoholische dranken is bier in vijf jaar tijd het meest in prijs gestegen: ruim 12 procent in vergelijking met februari 2011. Gedistilleerde dranken werden 10 procent duurder en wijn 8 procent. Ruim van de helft van deze prijsstijging komt door de hogere accijns.

De algemene prijsstijging van goederen en diensten sinds februari 2011 was 7,5 procent.

    • Huib de Zeeuw