Grondwetscrisis in Polen verdiept zich

Een omstreden wet die de Poolse regering heeft getekend over het grondwettelijke tribunaal is strijdig met de grondwet. Die uitspraak deed het grondwettelijke tribunaal woensdag. De regering onder leiding van het nationaal-conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ondertekende eind vorig jaar een wet voor hervorming van het grondwettelijk tribunaal. Een beslissing moest sindsdien met een tweederde meerderheid genomen worden. Vóór het aannemen van de wet stelde PiS al vijf rechters van eigen keuze aan, in het vijftien leden tellende tribunaal. Premier Beata Szydlo heeft gezegd de uitspraak naast zich neer te leggen. De wet kreeg veel kritiek, ook van de Europese Unie, en leidde tot demonstraties in Polen. Volgens critici leidt de wet ertoe dat het tribunaal zijn functie minder goed kan vervullen. (AP, BBC)