‘Minions hébben minuscule lulletjes’

Sacha Baron Cohen over Donald Trump, zijn Oscaroptreden als Ali G en zijn nieuwe film ‘Grimsby’.

Sacha Baron Cohen op het Oscarpodium als blanke rapper Ali G, naast hem een gegeneerde Olivia Wilde

Grijnzend wijst Sacha Baron Cohen (44) naar zijn rode petje. „Make America Great Again”, zo citeert hij met plat Engels accent de slogan van presidentskandidaat Donald Trump.

Verkleed als Nobby Butcher uit de speelfilm Grimsby, al een week uit in Nederland, vermaakt Baron Cohen begin maart een uitbundig publiek tijdens het Amerikaanse premièrefeest in Los Angeles. Met een biertje in de ene hand en een neppistool in de andere noemt hij Trump „de ultieme voetbalhooligan”. Dat is een compliment: Nobby is zelf een trotse hooligan. We hoeven ons heus geen zorgen te maken over Trump, die in de film met het aids-virus wordt besmet. „De geschiedenis heeft laten zien dat een tierende kerel die op massa-evenementen raciale haat verkondigt nooit een vlieg kwaad heeft gedaan”, zegt Baron Cohen.

Het ligt voor de hand dat de komiek – zoals meestal – in kostuum optreedt. In het publiek zitten ook tal van fans verkleed als zijn personages: de Kazachstaanse tv-verslaggever Borat, blanke rapper Ali G en relnicht Brüno. Maar deze donderdag verschijnt Baron Cohen zonder opsmuk in driedelig grijs voor een groepje buitenlandse journalisten.

De acteur komt zo zelden als zichzelf opdagen, dat we hem eerst collectief aanstaren. Geamuseerd kijkt hij rond. „Wie heb ik hier de vorige keer ook alweer een lapdance gegeven?” Een Koreaan steekt schuchter zijn hand op. „Ja, jij! Ik verwacht je straks in mijn kleedkamer. Deze keer is het met happy ending.”

In het Four Seasons Hotel in Los Angeles is hij dus even ‘echt’, maar tijdens de Oscars dook Baron Cohen onlangs in de huid van een oud personage. „Ik heb geen idee waarom ze me blijven uitnodigen”, zegt hij. Want vier jaar geleden verscheen hij bij de Oscars in Khadaffi-achtig uniform, zoals de tiran uit zijn film The Dictator.

Samen op de wc

Toch werd hij dit jaar gevraagd om het nogal zware drama Room aan te kondigen, met het expliciete verbod dat als een van zijn personages te doen. Met echtgenote Isla Fisher, zelf een comédienne, arriveerde hij in onopvallende smoking, maar smokkelde hij de muts, bril en ringbaard van alter ego Ali G naar binnen. Vlak voor hij op moest, glipte het duo er tussenuit voor de transformatie, vragen werden er niet gesteld. Baron Cohen: „Hollywood is de enige plek waar niemand raar opkijkt als je met een vrouw drie kwartier in een wc verdwijnt.”

Op het podium omschreef Ali G zich deze avond, in het teken van #OscarSoWhite, als „alweer een zwarte presentator die voor de vorm mee mag doen”. „En waarom is er geen Oscar voor al die hardwerkende gele mannetjes met kleine piemeltjes?” Ali G sloot af met een nonchalante introductie van Room: „Check deze film over een kamer vol blanke mensen.”

Achteraf werd hij beschuldigd van anti-Aziatisch racisme. Baron Cohen schudt zijn hoofd. Het ging niet over Aziaten, maar over Minions, de animatiepoppetjes. „Die hébben minuscule lulletjes.” Wat de verzamelde filmsterren dachten dat hij bedoelde „heeft te maken met hún vooroordelen”.

Kritiek, weerzin zelfs, is Baron Cohen gewend: hij heeft altijd een bodyguard bij zich. Als (joodse) komiek verpersoonlijkt hij politieke incorrectheid in een tijd van hypergevoeligheid onder jongeren. „Mensen hebben een hekel aan me. Ik weet het. Luister, ik maak mijn films voor mezelf, vrienden en fans. Ach, en het fijne van films is dat je er ook níét heen kan gaan.”

Baron Cohen en zijn vrouw schonken in december een miljoen dollar aan Save the Children, voor Syrische vluchtelingen. Hij merkt fijntjes op dat hij de crisis al in 2012 aan zag komen. „Weten jullie niet meer wat ik toen zei?” Als de Arabische tiran uit The Dictator: „Namens mijn tennispartner president Assad dank ik de VN hartelijk voor hun fantastische passiviteit.”

Olifantenseks

De acteur trekt zijn jasje recht en begint over de epische olifantenscène in Grimsby. Nobby en zijn broer zien zich gedwongen om zich te verschuilen in de vagina van een olifant terwijl het beest wordt gedekt door een fors geschapen mannetje. „We hebben diverse zoölogen gebeld om te verifiëren of het mogelijk was er twee volwassen mannen in te passen. Serieus, het is realistisch genoeg voor een Jason Bourne-film.”

Het gerucht dat filmstudio Columbia Pictures bezwaar maakte tegen het gedoe met de olifanten – dat in Los Angeles met wild geschater werd begroet – is volgens Baron Cohen onwaar. Maar de grote studio’s zijn minder geneigd tot risico’s, merkt hij. „Je ziet meer en meer dat tv de plek wordt voor baanbrekende producties. Ik vraag me af of ik nu een studio zou vinden voor Borat.”

Bij de Amerikaanse première van Grimsby spreekt Baron Cohen opnieuw zijn steun uit voor Trump. „Ik raakte overtuigd van zijn goedheid bij campagnebijeenkomsten. Ze zijn als Engelse voetbalwedstrijden: geschreeuw, geweld, mishandeling. Ja, ik zweer trouw aan Trump.”

    • Diederik van Hoogstraten