Met Dario

Margot Poll belt met ‘barber’ Dario Braun (25) uit Haarlem die anderhalve dag op Lesbos baarden schoor en haren knipte

Foto Bas Vos

Hoe kwam je op het idee?

„Een goede klant van ons stelde het voor. Of wij in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos hulpverleners wilden knippen. Hij werkt daar zelf als vrijwilliger en wilde dit de groep aanbieden. Ik vond het mooi om dit met mijn collega en goede vriend Daniel Willems te doen voor een ‘once in a lifetime experience’. We hebben onze kapkoffer gepakt en zijn vorige week maandag vertrokken.”

Naar het vluchtelingenkamp?

„Ja, het gaat mij als geadopteerde Colombiaan aan het hart dat mensen hun land moeten verlaten – om welke reden dan ook. We hebben backstage een plek gezocht op het kamp. Stoelen neergezet, spiegels opgehangen en stroom geregeld. Wij kunnen als barbers overal ter wereld ons vak uitoefenen als we onze spullen maar bij ons hebben.”

Hoe ging het?

„Het plan was dus om de hulpverleners te knippen want vluchtelingen zouden door de reis en een gebrek aan hygiëne ziektes kunnen hebben. We waren gewaarschuwd voor schurft maar het liep heel anders; die hulpverleners zijn toch een soort hippies die minder om hun haar geven. Zij waren alleen maar hard aan het werk. Sommige vluchtelingen daarentegen bleken enorme pietjes-precies. Zij wilden heel graag geknipt worden. Dat zit in hun cultuur – voor Pakistani bijvoorbeeld is het haar het belangrijkste wat er is. Er stond een lange rij mannen geduldig te wachten.”

Hoeveel mensen hebben jullie geknipt?

„We hebben anderhalve dag aan een stuk door geknipt en geschoren. Ik denk dat we zo’n vijftig mannen in de stoel hebben gehad. Ik zit al acht jaar in het vak maar knippen in zulke chaos heb ik nog nooit meegemaakt.”

Was anderhalve dag niet te kort?

„Natuurlijk, maar zo was het afgesproken en ik wilde mijn klanten in Haarlem niet langer teleurstellen. De zaak moest gewoon open.”

    • Margot Poll