Meldonium in 66 urinemonsters Europese Spelen 

Het medicijn meldonium dat sinds 1 januari voor sporters tot doping is verklaard, is aangetroffen in 66 van de 672 urinemonsters die vorig jaar juni voor de dopingcontrole tijdens de Europese Spelen in Bakoe zijn verzameld. Meldonium stond toen op een lijst middelen die „extra aandacht” kreeg van het World Doping Agency (WADA).

„Nadat deze cijfers bekend werden, heeft de WADA meldonium op de lijst met verboden stoffen geplaatst.” Dat schrijven onderzoekers die het meldoniumgebruik in Bakoe hebben gemeten in een artikel dat voor publicatie is geaccepteerd door het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Sports Medicine. Het is donderdag gepubliceerd op een blog van het tijdschrift.

Meldonium was nog niet verboden tijdens die eerste Europese Spelen in Azerbajdzjan. Het was indertijd een officieel medicijn tegen hartziekten in tien landen – allemaal voormalige oostbloklanden – die aan de spelen mee deden.

„Dit onderzoek laat het wijdverspreide en misplaatste gebruik van dit medicijn in een gewoon gezonde atletenpopulatie zien”, concluderen de onderzoekers onder leiding van de Duitse sportarts Klaus Steinbach. Steinbach haalde als estafettezwemmer medailles op de Olympische Spelen van 1972 en 1976. Begin van deze eeuw was hij lid en voorzitter van het Duitse Olympisch Comité en nu is hij lid van de medische commissie van het IOC.

80 procent

De onderzoekers vroegen alle sporters die naar de dopingcontrole moesten welke medicijnen ze de voorgaande week hadden gebruikt. 23 van de geteste 662 sporters (3,5 procent) meldde meldonium te hebben geslikt. Overigens meldde maar liefst 80 procent van die sporters die een plas moesten doen dat ze een medicijn of een voedingssupplement gebruikten.

In het laboratorium werd uiteindelijk in 8,7 procent van de urinepotjes meldonium gemeten. Daar waren ook een honderdtal dopingstalen bij die in de maand voor de spelen waren afgenomen tijdens out-of-competitiontests.

Van de 66 sporters met meldonium in hun urine wonnen er 13 een medaille op die Europese Spelen. Dat lijkt heel wat, maar het is onmogelijk op grond daarvan te zeggen of meldonium werkt. Medaillewinnaars moeten immers naar de dopingcontrole, plus een aantal mensen die door het lot worden aangewezen. Dus er zijn altijd relatief veel urinemonsters van medaillewinnaars.

De onderzoekers maken niet bekend uit welke landen de meldoniumgebruikers kwamen. Wel laten ze zien dat bijna een derde van de geteste kanoërs en kajakkers het medicijn slikten. En een derde van de sambo-worstelaars. Sambo is een Oost-Europese vechtsport. Ook gymnasten, de andere worstelaars, de taekwondovechters en de volleyballers waren opvallend vaak aan de meldonium.