Marlon Williams is sober op z’n sterkst

Uit Nieuw-Zeeland komt de 25-jarige Marlon Williams. Hij klinkt als een oude ziel, en niet alleen omdat hij in een van de liedjes vertelt hoe hij ‘zijn vrouw verloor in 1989’ – een jaar voor zijn geboorte. Dat Williams graag varieert op verwachtingen, blijkt ook uit de titel van een ander nummer ‘When I Was A Young Girl’.

Muzikaal is Williams traditioneel. De in eigen land al vaak bekroonde zanger speelt bluegrass en sobere countryfolk uit een ver, Amerikaans verleden. De banjo tokkelt op furieuze manier, de akoestische gitaar vlecht patroontjes, en daarbovenuit klinkt Williams’ prachtige smachtstem. Hij zingt hoog, met feminiene welvingen en een ingehouden snik die Roy Orbison in herinnering brengt. Op youtube zwerft zijn opname van Roberta Flacks ‘First Time Ever I Saw Your Face’, dat vanaf de eerste noot bij de keel grijpt. Dit album zet op het verkeerde been door te openen met twee olijke liedjes. Williams glorieert in de sobere nummers, als ‘Dark Child’ of ‘Strange Things’: dan komt zijn stem tot bloei, en hoor je de verfijnde instrumentaties.

    • Hester Carvalho