Leden Arabische Liga kiezen nieuwe secretaris-generaal

Aboul-Gheit die minister van Buitenlandse Zaken was onder Mubarak’s bewind was als enige genomineerd voor de functie.

De Egyptische diplomaat Ahmed Aboul-Gheit.
De Egyptische diplomaat Ahmed Aboul-Gheit. Foto Amr Abdallah Dalsh / Reuters

De Egyptische diplomaat Ahmed Aboul-Gheit is donderdag verkozen tot secretaris-generaal van de Arabische Liga. Aboul-Gheit die minister van Buitenlandse Zaken was onder het bewind van Hosni Mubarak van 2004 tot 2011, was als enige genomineerd voor de functie.

Persbureau AFP schrijft dat de 22 leden van de Arabische Liga unaniem voor Aboul-Gheit stemden. De diplomaat van 73 zal per 1 juli 2016 aantreden voor een periode van vijf jaar. Hij volgt zijn landgenoot Nabil El-Araby op die na de val van Mubarak minister van Buitenlandse Zaken werd. El-Araby maakte vorige maand bekend dat hij afziet van een volgende termijn.

De Arabische Liga is opgericht in 1945 en heeft als doel het verstevigen en coördineren van economische en politieke programma’s voor landen die aangesloten zijn bij de organisatie. Tevens bemiddelt de Arabische Liga bij conflicten tussen leden onderling.

Iran

Begin januari veroordeelde de Arabische Liga Iran nog op een spoedvergadering in de Egyptische hoofdstad Kairo voor de aanval op de Saoedische ambassade in Teheran. Behalve de veroordeling ondernam de Liga vooralsnog geen actie tegen Iran. Wel werd er in kleine groepen verder gepraat over de crisis in het Midden-Oosten.