Binnen bij het Boekenbal NPO 2, 22.55-23.35u.

Het jaarlijkse Boekenbal opent op zijn 65ste verjaardag de deuren voor deze tweedelige documentaire van de NTR. Eén keer per jaar is de Stadsschouwburg in Amsterdam het episch centrum voor schrijvers, uitgevers en andere prominenten, wanneer de Boekenweek feestelijk wordt geopend met het Boekenbal. Schrijver Abdelkader Benali neemt de kijker mee op reis door de geschiedenis van het Boekenbal. Waarom is een kaartje al zo gewild dat Harry Mulisch er in 1951 al een brief over schreef aan Gerard Reve, met de vraag: hoe kan ik erbij zijn? Wie beslist wie er mag komen, of nog belangrijker: wie er niet mag komen? En wat gebeurt er achter de gesloten deuren? Schrijvers als Connie Palmen, Tommy Wieringa en Mano Bouzamour vertellen over de ontmoeting met hun grote voorbeelden op het Boekenbal, over zien en gezien worden, ordinaire ruzies en liefdesescapades op trappen en achter gordijnen. De culturele elite viert dus eigenlijk een verrassend volks feestje. Het tweede deel wordt uitgezonden op vrijdag 18 maart om 21.15 uur op NPO 2.

    • Heleen Gorris