Imam veroordeeld voor uitspreken fatwa Algerijnse schrijver

De imam die een fatwa uitsprak over de Algerijnse schrijver Kamel Daoud (45) is in Algerije veroordeeld, meldt Le Monde.

Algerijns schrijver Kamel Daoud Foto Ambo/Anthos

Abdelfatah Hamadache krijgt zes maanden gevangenisstraf en moet een geldbedrag van 50.000 dinar (420 euro) betalen. De schrijver was zelf een proces begonnen tegen de imam.

Mede door de fatwa besloot Daoud vorige maand te stoppen met zijn journalistieke werk. In nauwelijks een jaar tijd was de schrijver een van de belangrijkste nieuwe stemmen geworden in het debat over de islam en de Arabische wereld. Nadat hij begin dit jaar in Le Monde werd beticht van “islamofobie” en “koloniaal paternalisme”, liet hij in februari weten zich nog slechts op de literatuur te storten en zijn journalistieke bijdragen te stoppen.

Lees ook:‘Belangrijke stem over islam’ stopt met journalistieke werk

Kort na het verschijnen van zijn roman riep Hamadache, een lokale geestelijke, een fatwa over hem uit. Ondanks uitnodigingen van Franse intellectuelen om in het vrijere Frankrijk te komen wonen, besloot hij in Oran te blijven. Dat juist een groep wetenschappers uit Frankrijk hem van islamofobie betichte noemde hij in zijn laatste column in de Algerijnse krant “immoreel”.

Daoud brak in 2014 door met de roman Meursault, contre-enquête, waarmee hij de Prix Goncourt du Premier Roman won, een belangrijke Franse debuutprijs. In het boek geeft Daoud de in Camus’ L’Étranger vermoorde Arabier een gezicht.

In een interview met NRC-redacteur Peter Vermaas sprak Daoud over de gevolgen van de fatwa:

“Publieke ontmoetingen probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen. Natuurlijk ben ik bang, vooral voor mijn kinderen. Maar ik wil niet dat de angst mijn leven overneemt. Ik wil onder geen beding in ballingschap. Ik ben Algerijn en woon in Algerije, alleen daar kan ik schrijven. En ik blijf schrijven.”

    • Thomas van Huut