Ex-president Lula officieel beschuldigd van witwassen

De openbare aanklager zegt over bewijs te beschikken dat de Braziliaanse politicus een huis bezit dat is gebouwd met smeergeld.

De Braziliaanse voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva is officieel in staat van beschuldiging gesteld in een grote witwaszaak.
De Braziliaanse voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva is officieel in staat van beschuldiging gesteld in een grote witwaszaak. Foto Evaristo Sa/AFP

De Braziliaanse oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva is officieel in staat van beschuldiging gesteld in een omvangrijk corruptieschandaal in het land. Tegen de politicus lopen aanklachten vanwege het witwassen van grote sommen geld en identiteitsfraude. Dat heeft openbaar aanklager Roberto Conserino in Sao Paulo donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De zaak draait om een verzwegen bezitting van Lula: een luxueus penthouse aan zee dat door aannemer OAS zou zijn gebouwd met geld verkregen door corruptie. De politicus ontkent de aanklacht en zegt dat hij slechts een optie op het huis heeft genomen om daar vervolgens van af te zien. Tientallen Brazilianen hebben echter getuigd in het nadeel van Lula.

Een rechter moet nu besluiten of de aanklacht in behandeling wordt genomen. Volgens Conserino kan dit enige tijd gaan kosten. Als Lula inderdaad schuldig wordt bevonden, hangt hem een celstraf van dertien jaar boven het hoofd.

De zaak is onderdeel van de ‘Operatie Wasstraat’, een groot corruptieschandaal rondom staatsoliebedrijf Petrobras. Woensdag werd al de machtige zakenman Marcel Odebrecht - van het gelijknamige bouwbedrijf - veroordeeld. Hij wordt ervan beschuldigd rekeningen aan Petrobras kunstmatig te hebben opgehoogd.

Aanhouding

Lula werd afgelopen vrijdag opgepakt en meegenomen voor verhoor door de politie. Hij stond toen na enkele uren weer buiten. Ook de woning van de politicus en die van één van zijn zoons werden doorzocht. Volgens Braziliaanse media wil de openbaar aanklager Lula nu opnieuw laten arresteren.

De aanhouding van de voormalig president afgelopen week kwam voor veel van zijn landgenoten als een schok, schreef correspondent Nina Jurna eerder:

“Na zijn aanhouding werd het onrustig op verschillende plaatsen in de stad. Aanhangers en tegenstanders van de oud-president gingen met elkaar op de vuist. „Lula blijft onze held, hij is een strijder”, riepen zijn aanhangers.”

President Rousseff

Lula is een partijgenoot van de huidige president Dilma Rousseff. Zij ligt al enige tijd onder vuur. Rousseff wordt verweten dat ze te weinig doet om Brazilië te helpen uit de diepe recessie waarin het land zich momenteel bevindt. Bovendien loopt er momenteel een afzetprocedure tegen de politica.