Élke film wordt beter wanneer hij eindigt met ‘Walk of Life’

Of het nu gaat om een trage western of een spannende detective, elke film wordt beter als hij eindigt met het keyboarddeuntje van Dire Straits.

Beeld uit video op Youtube

Wie ooit 2001: A Space Odyssey heeft gezien, kan bij het horen van Also sprach Zarathustra waarschijnlijk alleen nog aan ruimtereizen denken. Het klassieke stuk van Richard Strauss is in de loop der jaren onlosmakelijk verbonden geraakt met de sciencefictionfilm. Toch had regisseur Stanley Kubrick beter een paar jaar kunnen wachten.

Het oorspronkelijke einde:

Zo’n 17 jaar na het verschijnen van ‘2001’ werd namelijk hét ideale filmnummer opgenomen: Walk of Life. Want of het nu gaat om een trage western of een spannende detective, elke film wordt beter als hij eindigt met het vrolijke keyboarddeuntje van Dire Straits. Zo meent althans filmfanaat Peter Salomone.

Met Walk of Life:

Om zijn stelling te bewijzen begon Salmone The Walk of Life Project, een website waar hij de slotscènes van films voorziet van het liedje van de Britse band. En warempel: het sinistere einde van The Godfather krijgt plots iets opbeurends. Zelfs The Blair Witch Project eindigt iets minder eng door Mark Knopfler en consorten.

The Godfather:

The Blair Witch Project

Buigbaar genoeg om in elke scène te passen

Toch wordt niet elke film of serie plots vrolijk door af te sluiten met Walk of Life. Zo blijft de laatste scene van Friends verdrietig en houd je ook aan Lost in Translation nog gewoon een dubbel gevoel over. En juist dát maakt Walk of Life het ideale slotnummer, schrijft The Verge:

“The melody is malleable enough to fit into any context: it can sound happy, sad, suggestive, hopeful, or funny, depending on the context. It changes to fit the shape of the movie it’s augmenting.”

Lost in Translation:

The Lion King: