Duizenden persoonsgegevens van IS-strijders gelekt

Een teleurgestelde IS-strijder heeft de persoongegevens van 22.000 jihadisten gelekt.

De vlag van Islamitische Staat in Noord-Syrië gefotografeerd vanuit de Turkse grensplaats Karkamis.
De vlag van Islamitische Staat in Noord-Syrië gefotografeerd vanuit de Turkse grensplaats Karkamis. Foto Murad Sezer/ Reuters

Van 22.000 IS-strijders die zich hebben aangemeld bij de terreurorganisatie zijn hun namen, adressen, telefoonnummers en familiecontacten gelekt. Een teleurgestelde IS-strijder heeft de tienduizenden documenten gestolen van het hoofd van de veiligheidsdienst binnen Islamitische Staat (IS) en overhandigd aan de Britse nieuwszender Sky News.

De man, die zichzelf Abu Hamed noemt, vocht eerst bij het Vrije Syrische Leger en sloot zich later aan bij IS. Hij is teleurgesteld in het leiderschap van IS dat volgens hem vooral gedomineerd wordt door voormalige Irakese soldaten van de Ba’athpartij van Saddam Hoessein.

Persoondossiers van 51 nationaliteiten

Elke IS-strijder die zich aansluit bij de terreurorganisatie vult een formulier in met 23 vragen over hun achtergrond. Ook moet de jihadist aangeven welk werk hij wilde doen bij IS: vrijwilligerswerk, deelnemen aan gevechten of bereid zijn om een zelfmoordaanslag te plegen.

In totaal zijn de persoonsgegevens van 51 verschillende nationaliteiten ontvreemd. Daar zitten ook bekende jihadisten bij. Zoals die van de 26-jarige Londense rapper Abdel Bary, die zich in 2013 bij IS aansloot nadat hij eerst in Libië, Egypte en Turkije was geweest. Over zijn verblijfplaats is niets bekend.

Goudmijn voor westerse inlichtingendiensten

Er zitten ook duizenden persoonsgegevens bij van jihadisten die nog niet in beeld waren bij de westerse inlichtingendiensten. Richard Barrett, voormalig directeur terrorisme van de Britse geheime dienst MI6, heeft het over een “goudmijn aan informatie”, zo laat hij weten aan Sky News.

Duitse justitie kreeg eerder al tientallen geheime documenten in handen van IS-strijders, zo onthulden Duitse media eerder deze week.

‘IS verplaatst hoofdkwartier uit Raqqa’

Uit de documenten blijkt verder dat IS-strijders zich heel makkelijk verplaatsen tussen een aantal bekende jihadi ‘hotspots’, waaronder Jemen, Soedan, Tunesië, Libië, Pakistan en Afghanistan. De jihadisten zijn, zoals het lijkt, niet aangehouden en konden zonder problemen terugkeren naar Syrië.

Het lek ‘Abu Hamed’ is gevlucht naar Turkije en heeft daar de documenten, die hij op een usb-stick had gezet, overhandigd aan een journalist van Sky News. In een interview liet hij weten dat Islamitische Staat haar hoofdkwartier in Raqqa verplaatst naar de woestijn in het midden van Syrië en naar Irak, het land waar de terreurbeweging vandaan komt.

Verder claimde hij dat zowel het Assadregime als de Koerdische YPG samenwerken met IS tegen ‘gematigde’ rebellengroepen. Dat de Koerden in coördinatie met IS aanvallen uitvoeren lijkt onwaarschijnlijk; de Koerden zijn een van de belangrijkste milities in Syrië die de wapens opnemen tegen IS.

Namenlijst van IS-strijders afkomstig van de Arabische site zamanalwsl.net

Isis