Russische schaatsbond: vuil spel door teamgenoten

Drie positief uitgevallen dopingtests binnen de Russische schaatssport zijn volgens de nationale schaatsbond het gevolg van sabotage door teamgenoten. Volgens voorzitter Aleksej Kravtsov is het verboden middel meldonium „bewust” toegediend door „andere sporters en leden van de Russische selecties”.

Maandag werd bekend dat verschillende Russische sporters zijn betrapt op meldonium, een (in Nederland niet toegelaten) medicijn tegen angina en stress, dat sinds begin dit jaar op de dopinglijst staat. Tennisser Maria Sjarapova gaf toe dat ze het middel heeft gebruikt. Maar ook drie schaatsers, onder wie wereldkampioen sprint Pavel Koelizjnikov, zijn betrapt op het middel. In totaal hebben zeven Russische sporters nu positief getest, van kunstschaatsers tot volleyballers. De Russische minister Vitali Moetko (Sport) sluit meer gevallen niet uit. „Niet iedereen heeft zijn lesje geleerd.”

De Russische schaatsbond kwam gisteren echter met een heel andere lezing. Tijdens een persconferentie in Moskou zei voorzitter Kravtsov dat hij ervan uitgaat dat er sprake is van vuil spel door „teamgenoten”. „In ons concrete geval is het heel waarschijnlijk en zullen we bewijzen dat het verboden preparaat doelbewust is toegediend aan drie sporters. Volgens onze informatie is dat gebeurd door hun ploeggenoten”, aldus Kravtsov.

    • Steven Derix