Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Doorstart Perry Sport uiterst onwaarschijnlijk

De kans dat Perry Sport en Aktiesport een doorstart maken is verwaarloosbaar. Er is wel interesse, maar er is geen kandidaat die de sportketens in zijn geheel wil overnemen, schrijft De Telegraaf. Zo zou Intersport alleen geïnteresseerd zijn in een paar van de mooiste panden.

Andere kandidaten waarmee wordt gesproken zijn het Britse Sports Direct en investeringsmaatschappij Convent Capital, maar ook die hoeven niet alle winkels omdat er veel verouderd zijn, zegt retaildeskundige Paul Moers:

“Er moet daarom een flinke zak geld op tafel komen voor achterstallig onderhoud en innovatie. Ik vraag me af welke partij daartoe bereid is.”

Volgens curator Toni van Hees is er geen deadline is voor de onderhandelingen. Hij denkt wél dat er een deal komt:

“Het doel is om alles tegelijk te verkopen, maar als dat niet lukt dan kan de boedel ook in stukken worden verkocht.”

Voor 600 miljoen euro aan contracten bij Frans staatsbezoek

Nederlandse bedrijven tekenen vandaag tijdens dag twee van het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan Frankrijk voor zo’n 600 miljoen euro aan contracten. Dat meldt het Financieele Dagblad. Zo tekent busproducent Ebusco uit Helmond een overeenkomst met het Parijse openbaar vervoersbedrijf Stif voor tien elektrische bussen. Het koninklijk paar maakt vanochtend ook een rit met een bus van Ebusco.

Nederland exporteert in totaal voor 37,5 miljard euro naar Frankrijk. Andersom is dat ongeveer de helft. Er moet voor Nederlandse bedrijven meer uit te halen zijn, want naar Duitsland wordt voor ruim 100 miljard euro geëxporteerd.

Vandaag is er dan ook een ‘innovatieparade’ waar meer dan honderd innovatieve Nederlandse bedrijven zich presenteren. Ook is bij de start van van de Tour de France in Utrecht afgelopen zomer al een Nederlands-Frans economisch jaar gelanceerd door de ambassade.

Podiumbouwers klagen over arbeidsomstandigheden

De podiumbouwers van Hartman Events werken keihard voor een hongerloontje. Zo’n 90 euro netto voor een dag en een nacht sjouwen zonder reiskostenvergoeding. Een aantal oud-werknemers klaagt daarover in De Volkskrant. .

Velen nemen de lage vergoedingen voor lief, omdat ze intussen wel in de buurt van wereldsterren als The Rolling Stones, Rihanna en Metallica hun werk kunnen doen. Het zware werk gaat vaak ook gepaard met drank en cocaïne. Maar toen tijdens de economische crisis de opdrachten terugliepen werden zo’n honderd man ontslagen en vijf daarvan doen nu een boekje open.

Zo spanden twee oud-personeelsleden een zaak aan voor hun achterstallig salaris en ontslagvergoeding en kregen gelijk van de rechter. Ze hebben recht op in totaal 100.000 euro. Maar vlak na de uitspraak liet Hartman zich failliet verklaren en maakte het een doorstart onder de naam HL Crew, zodat ze naar hun geld kunnen fluiten.

Het stoort bedrijfsleider Jan Hartman dat een klein clubje rancuneuze ex-werknemers nu de toon zet. Hij zegt nooit klachten van hen te hebben gehoord in de twintig jaar dat ze voor hem werkten.