Veiligheidsdiensten hebben 22.000 gelekte documenten van IS-strijders

Inlichtingendiensten hebben 22.000 documenten in handen waarop de persoonsgegeven staan van buitenlandse strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS).  Een Duitse minister bevestigt de authenticiteit.

Foto Reuters

De Duitse en Britse inlichtingendiensten hebben 22.000 documenten in handen waarop de persoonsgegeven staan van buitenlandse strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze zouden de documenten hebben gekregen van een gedesillusioneerde IS-strijder, die ze zou hebben gestolen van de interne veiligheidsdienst van IS.

De documenten vormen een schat aan informatie voor inlichtingendiensten. Het zou gaan om vragenlijsten die buitenlandse jihadisten moesten invullen bij een Syrische grensovergang die in handen is of was van IS. Ze zouden grotendeels stammen uit 2013. Iedere rekruut moest 23 vragen invullen: naam, datum, geboorteplaats, telefoonnummer, opleiding, familiecontact, bloedgroep, door wie hij is aanbevolen bij IS etcetera.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière bevestigde de authenticiteit van de documenten. Hij zei dat ze het onderzoek van inlichtingendiensten naar terugkerende IS-strijders enorm zullen „versnellen” en dat ze zullen leiden tot „langere gevangenisstraffen”. Ook zullen de documenten volgens De Maizière helpen bij het onderzoek naar de „onderliggende structuren van deze terreurorganisatie”.

Het bestaan van de documenten werd onthuld door de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en de Duitse omroepen WDR en NDR. Later meldde de Britse zender Sky News dat het de documenten ook toegespeeld heeft gekregen. Ook Zaman al-Wasl, een Syrische nieuwssite, gelieerd aan de oppositie, publiceerde voorbeelden van de vragenlijsten die in het Arabische zijn opgesteld en van het IS-logo zijn voorzien. Deze site heeft zelf de gegevens van 1.736 strijders uit 40 landen onthuld. Een kwart komt uit Saoedi-Arabië, de rest is grotendeels Tunesisch, Marokkaans en Egyptisch.

Tot nu toe is één Nederlandse strijder geïdentificeerd: Abu Jihad al-Holandi, de nom de guerre van een Amsterdamse jongen met Marokkaanse wortels die werkte in een supermarkt. Zijn echte naam is door de Syrische website weggehaald. Hij kwam op 27 december 2013 Syrië binnen.

Een woordvoerder van de AIVD wil niet zeggen of de Nederlandse inlichtingendienst de lijst in handen heeft.

„De aard en oorsprong van de berichtgeving over de lijst gaan we nader onderzoeken.”

De woordvoerder vergelijkt de huidige vondst met de documenten die Amerikaanse commando’s in 2007 ontdekten in de Iraakse stad Sinjar. Daarop stond een schat aan informatie over Al-Qaeda-in-Irak.

„In brede zin kun je stellen dat dit type lijsten bij dit soort organisaties circuleren.”