De zandloper loopt, waar is de wet van Asscher?

Debat van de dag. De minister van Sociale Zaken beloofde vorig jaar een hoger jeugdloon. En daarna werd het stil. 

Wachten op Asscher

In het ministerie van Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) staat al een paar dagen een felgekleurde zandloper met een bordje erbij: #duurtlang. Een groepje FNV-jongeren kwam het hem brengen en ze hebben natuurlijk gelijk: al een half jaar geleden beloofde Asscher dat hij met een wetsvoorstel zou komen om het minimumjeugdloon te verhogen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat, óók Asschers eigen PvdA. Maar er is nog niets. In het debat over arbeidsmarktbeleid zei Asscher deze donderdag weer dat hij eraan werkt. Nu verdient een 18-jarige met een 38-urige werkweek 4,22 euro bruto per uur, een 23-jarige met het gewone minimumloon krijgt 9,26 euro.  

Hij regelt het maar

Uit de wandelgangen

De FNV-jongeren van Young & United kunnen beter actievoeren bij de VVD. Want die regeringspartij moet niks hebben van een hoger jeugdloon. Volgens de VVD, en ook volgens het Centraal Planbureau, zal de werkloosheid onder jongeren stijgen als het jeugdloon verdwijnt of wordt verhoogd, en zullen minder jongeren kiezen voor school. „Ik weet niet of het aan de VVD ligt dat er nog geen voorstel is”, zegt voorzitter Esther Crabbendam van FNV Jong. „Ik weet dat Asscher heeft beloofd om ermee te komen. Dan moet hij ook maar regelen dat het lukt.”

Uit de kleren voor geld

Een 19-jarige vakkenvuller van Albert Heijn trok vorig jaar zijn kleren uit op een aandeelhoudersvergadering van Ahold: dat was de eerste spraakmakende actie van Young & United. In het Tweede Kamerdebat deden zo’n twintig jongeren dat donderdag opnieuw: ze trokken hun kleren half uit en spraken Asscher streng toe. „Waar blijft u nu?” Na een paar minuten gingen ze weer zitten – met kleren aan. Van de minister kregen ze complimenten voor hun acties. En dank ook nog voor de zandloper. „Die stinkt trouwens wel. Hij was net rood geverfd.” De jongeren hopen dat partijen in de Tweede Kamer met een initiatiefwet willen komen, zoals ze hebben beloofd: als Asscher niets doet. 

    • Petra de Koning