Opinie

De Thuiskok: Rijstpudding

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Het mooie van dit gerecht is dat mensen bij het aangezicht zullen denken aan rijstpudding; een weeïg toetje of melig ontbijt. Terwijl dit rijstmengsel eerder een hartig gerecht is. Door de melk en de bereiding in de oven krijgt het mengsel van binnen een romige textuur en bovenop een knapperig korstje. Het is een bijgerecht dat goed past bij gegrild vlees.

Verwarm de oven voor tot 180 graden en vet vier aparte ovenvaste schaaltjes, of een grote ovenschaal, in met boter. Doe rijst in een grote mengkom. Meng alle overige ingrediënten, behalve de melk en boter, door de rijst. Doe het rijstmengsel in de ingevette vorm(en) en schud er even mee zodat het mengsel goed verdeeld raakt. Giet nu voorzichtig de melk erbij en verdeel er kleine dotjes boter bovenop.

Bak de kleine schaaltjes 30 minuten in de oven of de grote schaal 45 minuten. Je wilt graag een goudbruine korst bovenop (en hopelijk ook onderop). Haal het gerecht uit de oven en laat het voor het serveren iets afkoelen. Het gerecht kan zowel warm als koud worden gegeten.